Przepisów na smaczny żur jest mnóswto. O tej porze smakuje najlepiej. Użyłam szklankę własnego żurku. Kupując żur czy biały barszcz w butelce staraj się wybierać te w szklanej butelce. Choć jest jeden w Auchan, jako marka ich własna i on jest bardzo, bardzo smaczny. Kiedy robię barszcz czy żur najpierw oldewam szklankę żuru bez miesznia, jakby samą wodę. Potem kiedy przychodzi czas na wlanie do zupy barszcz to wlewam ten pozostały w butelce wymieszany z mąką która zwykle osadza się na dnie. Dlaczego tak robię? Bo wtedy zupa jest gęstsza, a ja mogę regulować kwasowość barszczu tą resztą którą przelałam do szklanki. Kiedys wlałam całą zawartość butelki i żur był bardzo kwaśny, więc z pomocą przyszła słodka śmietanka 18%. Inaczej nie dałoby się zjeść. Dlatego od tamtej pory odlewam na bok szklakę wody z barszczu. Inaczej jest kiedy używamy tych małych buteleczek z gestym żurem czy barszczem. Wyedy całą butelkę przelewam i dokałdnie mieszam i bałosć przelewam do zupy.
Ilosć 4 porcje
Składniki:
1 szt korzeń pietruszki
1/2 selera
mała marchew
2 spore ziemniaki (opcjonalnie)
sól do smaku
1 butelka żuru
5 łyżeczek tartego chrzanu (ze słoika lub świeżo tartego)
olej
cebula
2 ząbki czosnku
1-2 łyżczki majeranku
szczypiorek
liscie laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
pieprz
śmietanka do smaku
Przygotowanie:
Warzywa korzeniowe obieramy i tniemy w małą kosteczkę. Czosnek tniemy w plasterki. Warzywa wraz z czosnkiem lekko dusimy na oleju, po kilku minutach wlewamy ok. 1,5 litra wody. Dodajemy przyprawy. Gotujemy 10 minut a następnie wlewamy dobrze wymieszany żur. Gotujemy kolejne kilka minut. W między czasie na oleju szklimy posiekaną w kosteczkę cebulkę. Dodajemy do żuru wraz z chrzanem. Gotujemy 5 minut. Na koniec wlewamy śmietankę, majeranek i dodajemy ugotowane jajko oraz posypujemy szczypiorkiem.