Składniki:
150 g białej fasoli (użyłam w tej ze słoika)
200 gcecierzycy (ze słoika)
czosnek 2 ząbki
sok z cytryny i troche skórki
olliwa z oliwek 2 łyżki
buraki gotowane na parze 2 sztuki
pasta tahina 2 łyżki
Dodatki: ogórek, rzodkiewka, prazone pestki nasion
sól i papryczka chili do smaku
Przygotowanie:
Fasolę i ciecierzycę odcedzam na sicie. Wody nie wylewam - posłuży do regulowania gęstosci humusu. Korzystam z buraków paczkowanych gotowanych na parze. Fasolę wraz z ciecierzycą umieszczam w malakserze, dodaję sok z cytryny, skórkę, buraki pokrojone na mniejsze kawałki, pastę z sezamu, sól i papryczkę chili oraz obrany czosnek. Całość miksuję do konsystencji kremu. Wykładam na talerz polewam oliwą i dekoruję dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz