środa, 23 marca 2022

Hummus z białą fasolą z burakami

 

Uwielbiamy mieć w lodówce humus. Świetnie sprawdza się do kanapek lub do wypieczonych placów pita, tortilla czy krakersów. 


Składniki:

150 g białej fasoli (użyłam w tej ze słoika)

200 gcecierzycy (ze słoika) 

czosnek 2 ząbki

sok z cytryny i troche skórki

olliwa z oliwek 2 łyżki

buraki gotowane na parze 2 sztuki

pasta tahina 2 łyżki

Dodatki: ogórek, rzodkiewka, prazone pestki nasion

sól i papryczka chili do smaku


Przygotowanie:

Fasolę i ciecierzycę odcedzam na sicie. Wody nie wylewam - posłuży do regulowania gęstosci humusu. Korzystam z buraków paczkowanych gotowanych na parze. Fasolę wraz z ciecierzycą umieszczam w malakserze, dodaję sok z cytryny, skórkę, buraki pokrojone na mniejsze kawałki, pastę z sezamu, sól i papryczkę chili oraz obrany czosnek. Całość miksuję do konsystencji kremu. Wykładam na talerz polewam oliwą i dekoruję dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz