środa, 23 marca 2022

Krem z kalafiora z pieczonym łososiem

 

Krem z kalafiora z pieczonym łososiem. Zupa jest aksamitna z lekką nutą kokosową. Podałam z ryżem basmati.


Składniki:

1 szt. kalafiora lub opakowanie mrożonego

2 ząbki czosnku

500 ml napoju ryżowo kokosowego Lima 

sól do smaku

papryczka chili w płatkach do smaku

gałka muszkatołowa

2 łyżki sosu sojowego Tamari Lima less salt 25%

2 łyżki oliwy z oliwek lub olej rzepakowy 

2 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego


200 g łososia 

2 łyżki sosu sojowego Lima np. strong

sól do smaku

ząbek czosnku

skórka z cytryny

olej 

szczypiorek

Przygotowanie:

Kawałki łososia myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Marynujemy w sosie sojowym z czosnkiem, olejem i solą. Wierzch posypujemy skórką z cytryny. Układamy w formie do pieczenia. Pieczemy w piekarniku 20 minut w temp. 200 st. C. Można także kawałki łososia zgrllilować. 

W garnku na zupę umieszczamy oliwę i obrany czosnek. Lekko aromatyzujemy czosnkiem oliwę. Dodajemy kalafior pocięty na małe różyczki wraz z głąbem. Zalewamy napojem ryżowo- kokosowym, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości ok.15 minut. Po tym czasie wyjmujemy liść i ziele angielskie. Zupę miksujemy na krem. Zupę wylewamy do miseczki, wykładamy rybę i posypujemy szczypiorkiem. 




2 komentarze:

  1. Taki krem z kalafiora z pieczonym łososiem na pewno pysznie smakuje :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń