Krem z kalafiora z pieczonym łososiem. Zupa jest aksamitna z lekką nutą kokosową. Podałam z ryżem basmati.
Składniki:
1 szt. kalafiora lub opakowanie mrożonego
2 ząbki czosnku
500 ml napoju ryżowo kokosowego Lima
sól do smaku
papryczka chili w płatkach do smaku
gałka muszkatołowa
2 łyżki sosu sojowego Tamari Lima less salt 25%
2 łyżki oliwy z oliwek lub olej rzepakowy
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
200 g łososia
2 łyżki sosu sojowego Lima np. strong
sól do smaku
ząbek czosnku
skórka z cytryny
olej
szczypiorek
Przygotowanie:
Kawałki łososia myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Marynujemy w sosie sojowym z czosnkiem, olejem i solą. Wierzch posypujemy skórką z cytryny. Układamy w formie do pieczenia. Pieczemy w piekarniku 20 minut w temp. 200 st. C. Można także kawałki łososia zgrllilować.
W garnku na zupę umieszczamy oliwę i obrany czosnek. Lekko aromatyzujemy czosnkiem oliwę. Dodajemy kalafior pocięty na małe różyczki wraz z głąbem. Zalewamy napojem ryżowo- kokosowym, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości ok.15 minut. Po tym czasie wyjmujemy liść i ziele angielskie. Zupę miksujemy na krem. Zupę wylewamy do miseczki, wykładamy rybę i posypujemy szczypiorkiem.
Taki krem z kalafiora z pieczonym łososiem na pewno pysznie smakuje :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Mniam, wygląda pysznie. :)
OdpowiedzUsuń