czwartek, 22 marca 2018

Wegański mazurek bez pieczenia z wiśniami na orzechowo bakaliowym spodzie ( bez jajek, bez mąki, bezglutenowy)

Kiedy wpadł mi do głowy pomysł na ten mazurek natychmiast musiałam go zrobić. Mazurek jest bez pieczenia, bez cukru, bez glutenu, bez laktozy. O matko! I smaczny! I zdrowy!

Spód:

daktyle 1 garść
suszone śliwki 1 garść
orzechy pekan 1 garść
morele suszone niesiarkowane 1 garść
mielone siemię lniane  2 łyżki
żurawina 1 garść
płatki owsiane bezglutenowe 3/4 szklanki
migdały  1 garść
syrop daktylowy lub melasa  3-4 łyżki


Wypełnienie:

mrożone wiśnie 1 opakowanie
ksylitol do mrożonych wiśni 2 łyżki

orzechy pekan 16 sztuk do dekoracji

krem migdałowy 0,5 słoiczka do dolnej warstwy

4 kosteczki czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej.

olej do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE:

Umieść bakalie i wlej syrop daktylowy w rozdrabniaczu. Zmiel całość aż składniki się połączą w jedną całość. 
Masę przełóż do wysmarowanej olejem formy i dobrze dociśnij do brzegów.
Włóż do lodówki na godzinę. Dno posmaruj dość cienka warstwą kremu z migdałów.
Wstaw ponownie do lodówki aby stężał.

Opakowanie mrożonych wiśni zacznij podgrzewać z 2 łyżkami ksylitolu, następnie zblenduj i odparuj aż masa będzie bardzo gęsta o konsystencji powideł. Wystudź. Kiedy ostygnie rozsmaruj na wierzchu ciasta. Udekoruj pekanami oraz gorzką czekoladą.








14 komentarzy:

  1. Mazurek jak malowany i do tego jaki fotogeniczny :) Chętnie poczęstowałabym się kawałeczkim.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się doskonale. Chętnie wypróbuję Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi ciekawie
    Jedyny pseudomazurek jaki robilam to mazurek kajmakowy czyli wafle przekladane masa krowkowa
    Bomba kaloryczna, mega slodka ale tez pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny! Wegańskie mazurki musza być boskie w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! Cudowny, fantastyczny mazurek! :) Chcę taki na święta! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł, wspaniale się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mazurek pierwsza klasa! bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. słodko ale i zdrowo, super !

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowny.... bez dwóch zdań :)

    OdpowiedzUsuń
  10. To ja się wpraszam na takiego mazurka. Wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Prawie jak batoniki bakaliowe :D Pychotka <3

    OdpowiedzUsuń