poniedziałek, 3 lutego 2025

Precle serowo migdałowe z czosnkiem

Chrupiące, serowe i pełne aromatu złociste krążki to idealna przekąska – połączenie wyrazistego sera, aromatycznych ziół i nuty czosnku sprawia, że nie można się im oprzeć. Doskonałe do chrupania solo lub jako dodatek do ulubionych dipów. Sprawdź przepis i daj się skusić!

Składniki:

12-14 szt. w zależności od wilekości

100g  szklanki startej mozzarelli wiórki (dałam mozzarellę z cheddarem Mlekovita)

300g  szklanki mąki z blanszowanych migdałów

3/4 opakowania serka śmietankowego typu Philadelphia

1  jajko

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

1 łyżeczka oregano i rozmarynu (mogą być zioła prowansalskie)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki  soli

olej 

Do posmarowania

1 ząbek czosnku drobno posiekany

1 łyżka masła

1 łyżka  drobno startego parmezanu


PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzej piekarnik do 180 °C Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

W dużej misce wymieszaj mąkę migdałową, czosnek, zioła, proszek do pieczenia oraz sól, wbij jajko dodaj starty ser mozzarella z cheddarem i serek śmietankowy. Całość dobrze wymieszaj, aż powstanie ciasto.

Weź ciasto i pokrój na 8-14 kawałków ( w zależności ile chesz ich mieć). Z każdego kawałka uformuj wałek i sklej końce tworząc precel i ułóż na blasze. Gdyby ciasto kleiło się do rąk możesz moczyć dłoń w wodzie.

Do garnuszka dodaj masło i rozpuść. Dodaj przeciśnięty czosnek i zioła.

Posmaruj precle i posyp parmezanem. 

Piecz przez 25 minut lub do uzyskania złotego koloru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz