Chrupiące, serowe i pełne aromatu złociste krążki to idealna przekąska – połączenie wyrazistego sera, aromatycznych ziół i nuty czosnku sprawia, że nie można się im oprzeć. Doskonałe do chrupania solo lub jako dodatek do ulubionych dipów. Sprawdź przepis i daj się skusić!
Składniki:
12-14 szt. w zależności od wilekości
100g szklanki startej mozzarelli wiórki (dałam mozzarellę z cheddarem Mlekovita)
300g szklanki mąki z blanszowanych migdałów
3/4 opakowania serka śmietankowego typu Philadelphia
1 jajko
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka oregano i rozmarynu (mogą być zioła prowansalskie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
olej
Do posmarowania
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1 łyżka masła
1 łyżka drobno startego parmezanu
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do 180 °C Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszaj mąkę migdałową, czosnek, zioła, proszek do pieczenia oraz sól, wbij jajko dodaj starty ser mozzarella z cheddarem i serek śmietankowy. Całość dobrze wymieszaj, aż powstanie ciasto.
Weź ciasto i pokrój na 8-14 kawałków ( w zależności ile chesz ich mieć). Z każdego kawałka uformuj wałek i sklej końce tworząc precel i ułóż na blasze. Gdyby ciasto kleiło się do rąk możesz moczyć dłoń w wodzie.
Do garnuszka dodaj masło i rozpuść. Dodaj przeciśnięty czosnek i zioła.
Posmaruj precle i posyp parmezanem.
Piecz przez 25 minut lub do uzyskania złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz