niedziela, 9 lutego 2025

Łosoś z grillowanym ananasem i sosem whisky

Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty i aromatycznie przyprawiony łosoś z grillowanym ananasem, pikantnym sosem i delikatną kaszą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Świeża rukola dodaje chrupkości, a odrobina chili podkręca smak!  

SKŁADNIKI:

dla 2 osób

300 g łososia

imbir świeży starty na drobnych oczkach 1 łyżeczka 

sumak 1/2 łyżeczki 

sól do smaku 

pieprz cayenne 1 szczypta 

50 ml soku z pomarańczy

1 łyżka oliwy

Sos: ząbek czosnku

1 łyżka oliwy

2 łyżki octu jabłkowego ( ja mam ocet z mango, jest cudowny! dostępny w internecie)

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka miodu

70 ml soku pomarańczowego

papryczka chili lub szczypta pieprzu cayenne

dodatkowo:

2 garście rukoli lub szpinaku baby 

2 łyżki soku pomarańczowego

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka musztardy dijon

sól i pieprz do smaku 

kasza jaglana, kus kus lub sorgo 

2 plastry ananasa

syrop klonowy


PRZYGOTOWANIE:

Łososia podzilić na dwie porcje, umyć i osuszyć. Zamarynować w soku pomarańczowym wymieszanym z imbirem i oliwą w naczyniu do zapiekania układając skórą do góry na 30 minut. Po tym czasie odwrócić rybę posypać solą, sumakiem i pieprzem Cayenne. Piec 20 minut w 180 st. C.

Ugotować sorgo, kus kus lub kaszę jaglaną. 

Przygotować sos. Do rondelka wlać oliwę, dodać czosnek pokrojony w plasterki i aromatyzować oliwę, zdjąć z ognia wlać ocet, sok i sos sojowy oraz miód i wybraną whisky. Gotować sos 5 minut. Następnie w niewielkiej ilości wody rozprowadzić skrobię i zagęścić sos. Chwilę gotować. Ananasa posmarować syropem klonowym i grillować na mocno rozgrzanej patelni po 1 minucie z każdej strony. 

Przygotować winegret na bazie soku z pomarańczy i polać nim rukolę. Wykładać na talerze. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz