Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty i aromatycznie przyprawiony łosoś z grillowanym ananasem, pikantnym sosem i delikatną kaszą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Świeża rukola dodaje chrupkości, a odrobina chili podkręca smak!
SKŁADNIKI:
dla 2 osób
300 g łososia
imbir świeży starty na drobnych oczkach 1 łyżeczka
sumak 1/2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz cayenne 1 szczypta
50 ml soku z pomarańczy
1 łyżka oliwy
Sos: ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
2 łyżki octu jabłkowego ( ja mam ocet z mango, jest cudowny! dostępny w internecie)
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
70 ml soku pomarańczowego
papryczka chili lub szczypta pieprzu cayenne
dodatkowo:
2 garście rukoli lub szpinaku baby
2 łyżki soku pomarańczowego
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy dijon
sól i pieprz do smaku
kasza jaglana, kus kus lub sorgo
2 plastry ananasa
syrop klonowy
PRZYGOTOWANIE:
Łososia podzilić na dwie porcje, umyć i osuszyć. Zamarynować w soku pomarańczowym wymieszanym z imbirem i oliwą w naczyniu do zapiekania układając skórą do góry na 30 minut. Po tym czasie odwrócić rybę posypać solą, sumakiem i pieprzem Cayenne. Piec 20 minut w 180 st. C.
Ugotować sorgo, kus kus lub
kaszę jaglaną.
Przygotować sos. Do rondelka
wlać oliwę, dodać czosnek pokrojony w plasterki i aromatyzować oliwę, zdjąć z
ognia wlać ocet, sok i sos sojowy oraz miód i wybraną whisky. Gotować sos 5
minut. Następnie w niewielkiej ilości wody rozprowadzić skrobię i zagęścić sos.
Chwilę gotować. Ananasa posmarować syropem klonowym i grillować na mocno
rozgrzanej patelni po 1 minucie z każdej strony.
Przygotować winegret na bazie
soku z pomarańczy i polać nim rukolę. Wykładać na talerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz