Kluski
1 kg fioletowych ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 łyżeczka soli
Sos
100 g mrożonych jeżyn
70 ml czerwonego wina (może być woda)
200 g mrożonych malin
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 pełna łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatki
płatki migdałowe trochę
bazylia tajska, melisa lub mięta
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować do miękkości w mundurkach. Odcedzić i obrać ze skórki. Przepuścić do miski przez praskę do zmieników i wystudzić. Docisnąć ziemniaki w misce i odjąć 1/4 masy ziemniaków a w brakujące miejsce dodać mąkę ziemniaczaną. Dodać 1/2 łyżeczki soli i zagnieść ciasto. Z ciasta formować długi równy wałek i odcinać jednakowe porcje ciasta tak aby kluski były jednakowej wielkości. Ugotować w osolonym wrzątku do momentu aż kluski wypłyną. Wyjąć łyżką cedzakową. Na dużej patelni wlać wino i chwilę odparować, dodać owoce i poczekać aż zacznie się gotować, dodać cynamon i cukier i wymieszać. Skrobię wymieszać z małą ilością wody i wlać do owoców. Zamieszać i zagotować. Gorącym sosem polać kluski i udekorować ziołami i płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz