środa, 12 lutego 2025

Fioletowe kluski śląskie z winnym sosem malinowo jeżynowym


Fioletowe kluski śląskie jakich jeszcze nie próbowałeś! Zaskocz bliskich wyjątkową odsłoną klasyki – aksamitne kluski w intensywnym owocowym sosie winnym. 

SKŁADNIKI:

Kluski

1 kg fioletowych ziemniaków 

mąka ziemniaczana

1 łyżeczka soli 

Sos

100 g mrożonych jeżyn

70 ml czerwonego wina (może być woda)

200 g mrożonych malin

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

1 pełna łyżka cukru trzcinowego

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatki

płatki migdałowe trochę

bazylia tajska, melisa lub mięta 


Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować do miękkości w mundurkach. Odcedzić i obrać ze skórki. Przepuścić  do miski przez praskę do zmieników i wystudzić. Docisnąć ziemniaki w misce i odjąć 1/4 masy ziemniaków a w brakujące miejsce dodać mąkę ziemniaczaną. Dodać 1/2 łyżeczki soli i zagnieść ciasto. Z ciasta formować długi równy wałek i odcinać jednakowe porcje ciasta tak aby kluski były jednakowej wielkości. Ugotować w osolonym wrzątku do momentu aż kluski wypłyną. Wyjąć łyżką cedzakową. Na dużej patelni wlać wino i chwilę odparować, dodać owoce i poczekać aż zacznie się gotować, dodać cynamon i cukier i wymieszać. Skrobię wymieszać z małą ilością wody i wlać do owoców. Zamieszać i zagotować. Gorącym sosem polać kluski i udekorować ziołami i płatkami migdałowymi. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz