piątek, 24 kwietnia 2020

Czerwona kapusta z soczewicą i grzybami krótko smażona

Kiedy podałam obiad na stół usłyszałam komentarz: "Ale czad!" No to spróbujcie sami.

Na cztery porcje:

1/2 niewielkiej czerwonej kapusty poszatkowanej
czerwona cebula
200 - 250 g małych brązowych pieczarek portobello lub innych grzybów
3/4 szklanki zielonej soczewicy
2 łyżki sosu sojowego a najlepiej Tamari
sól i pieprz do smaku
1 łyżka octu balsamicznego kremowego
olej rzepakowy około 2 łyżek

PRzYGOTOWANIE:

Soczewicę ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.

Czerwona cebulę pociąć w piórka, grzyby w plasterki. Usmażyć najpierw cebulę na niewielkim ogniu żeby zmiękła potem dodać grzyby. Kiedy się podsmażą wlać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem wrzucić poszatkowaną kapustę i zwiększyć temperaturę. Smażyć krótko na koniec wlać ocet i lekko odparować. Wrzucić ugotowaną wcześniej soczewicę. Wymieszać razem. Posypać natką ( ja posypałam tymiankiem bo nie miałam natki ale zagrało ;)




Pieczarkowy Tydzień 2020

3 komentarze:

  1. Fajne połączenie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2020 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie. Dołączyłam do akcji:)

      Usuń