Na cztery porcje:
1/2 niewielkiej czerwonej kapusty poszatkowanej
czerwona cebula
200 - 250 g małych brązowych pieczarek portobello lub innych grzybów
3/4 szklanki zielonej soczewicy
2 łyżki sosu sojowego a najlepiej Tamari
sól i pieprz do smaku
1 łyżka octu balsamicznego kremowego
olej rzepakowy około 2 łyżek
PRzYGOTOWANIE:
Soczewicę ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
Czerwona cebulę pociąć w piórka, grzyby w plasterki. Usmażyć najpierw cebulę na niewielkim ogniu żeby zmiękła potem dodać grzyby. Kiedy się podsmażą wlać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem wrzucić poszatkowaną kapustę i zwiększyć temperaturę. Smażyć krótko na koniec wlać ocet i lekko odparować. Wrzucić ugotowaną wcześniej soczewicę. Wymieszać razem. Posypać natką ( ja posypałam tymiankiem bo nie miałam natki ale zagrało ;)
Soczewicę ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
Czerwona cebulę pociąć w piórka, grzyby w plasterki. Usmażyć najpierw cebulę na niewielkim ogniu żeby zmiękła potem dodać grzyby. Kiedy się podsmażą wlać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem wrzucić poszatkowaną kapustę i zwiększyć temperaturę. Smażyć krótko na koniec wlać ocet i lekko odparować. Wrzucić ugotowaną wcześniej soczewicę. Wymieszać razem. Posypać natką ( ja posypałam tymiankiem bo nie miałam natki ale zagrało ;)
Fajne połączenie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2020 :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie. Dołączyłam do akcji:)
Usuńale pysznie wygląda
OdpowiedzUsuń