SKŁADNIKI:
1/4 główki czerwonej kapusty
1/2 jabłka
1 mała czerwona cebula
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
2 łyżki oliwy z oliwek lub tłoczonego na zimno oleju lnianego
1 łyżeczka nasion lnu
2 łyżeczki nasion słonecznika
kilka orzechów włoskich
suszone żurawiny ( kilka sztuk)
sól i pieprz do smaku
świeże oregano
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w drobną kostkę, jabłko zetrzeć na tarce. Ocet balsamiczny wymieszać z miodem i oliwą wymieszać.
Na patelni podprażyć nasiona.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą doprawiając solą i pieprzem.
Surówka z czerwonej kapusty, to jednak z moich ulubionych. Fajny pomysł z dodaniem ziaren i orzechów. Ciekawa kompozycja i mój ulubiony ocet do tego! Pycha :)
OdpowiedzUsuń