poniedziałek, 20 kwietnia 2020

Surówka z czerwonej kapusty z octem balsamicznym i orzechami

Wspierajmy naszą odporność poprzez ćwiczenia fizyczne i dietę. U mnie micha pełna antyoksydantów, dobrych tłuszczów i witamin.

1/4 główki czerwonej kapusty
1/2 jabłka
1 mała czerwona cebula
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
2 łyżki oliwy z oliwek lub tłoczonego na zimno oleju lnianego
1 łyżeczka nasion lnu
2 łyżeczki nasion słonecznika
kilka orzechów włoskich
suszone żurawiny ( kilka sztuk)
sól i pieprz do smaku

świeże oregano

Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w drobną kostkę, jabłko zetrzeć na tarce. Ocet balsamiczny wymieszać z miodem i oliwą wymieszać.
Na patelni podprażyć nasiona.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą doprawiając solą i pieprzem.


1 komentarz:

  1. Surówka z czerwonej kapusty, to jednak z moich ulubionych. Fajny pomysł z dodaniem ziaren i orzechów. Ciekawa kompozycja i mój ulubiony ocet do tego! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń