sobota, 16 sierpnia 2025

Keto focaccia


Keto focaccia z rozmarynem na mące migdałowej – bez glutenu, bez wyrzutów sumienia.

Moja keto focaccia na bazie mąki migdałowej to doskonała opcja dla osób na diecie niskowęglowodanowej, bezglutenowej lub po prostu tych, którzy szukają alternatyw klasycznego pieczywa.


Jest puszysta, wilgotna w środku i ma pięknie przypieczoną skórkę z nutą oliwy i rozmarynu. Można ją podać z oliwkami, dipem jogurtowym, zupą kremem, a nawet jako bazę do mini kanapek.


Składniki:


2 szklanki mąki migdałowej 

1/2 szklanki startego parmezanu 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1/2 łyżeczki soli 

4 duże jajka 

50 ml wody 

3 łyżki oliwy z oliwek 

2 łyżeczki suszonego oregano 

2 łyżeczki rozmarynu 

gruba sól morska do posypania (opcjonalnie)

2 łyżeczki łusek babki jajowatej dla lepszej struktury

1 ząbek czosnku +1 łyżka oliwy 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. 

W misce wymieszaj mąkę migdałową z proszkiem do pieczenia, solą i ziołami.

Dodaj jajka, oliwę i wodę. Wymieszaj – masa powinna być gęsta, ale dająca się rozsmarować. Przełóż do wyłożonej papierem formy i wyrównaj. Do łyżki oliwy dodaj rozgnieciony czosnek, skrop nią wierzch ciasta i ułóż gałązki rozmarynu na wierzchu.

Piecz około 25–30 minut, aż wierzch się lekko zarumieni i chlebek będzie sprężysty. Ostudź lekko i pokrój na porcje.


Dlaczego warto?


✔ Niski indeks glikemiczny

✔ Brak glutenu i mąki zbożowej

✔ Gotowa w pół godziny

✔ Idealna do przechowywania – nie traci wilgotności

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz