Składniki:
4 porcje polędwicy z dorsza
kilka plastrów boczku lub 4 liście kapusty
sól i pieprz do smaku
kurki
2-3 ząbki czosnku
cebulka
mały kalafior
korzeń pietruszki (opcjonalnie)
gałka muszkatołowa do smaku
100 ml śmietanki roślinnej lub 30% zwykłej krowiej
1/3 kostki masła lub 50 ml oliwy z oliwek
szczypiorek trochę
Przygotowanie:
Polędwicę podzielić na cztery części, doprawić solą i pieprzem i owinąć w plastry boczku. Usmażyć na średnim ogniu dodać czosnek w łupinach. Oczyszczone kurki podzielić na mniejsze kawałki jeśli są duże. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce masła lub oleju dodać sól i pieprz i kurki. Dusić 3-5 minut. Kalafior ugotować z korzeniem pietruszki około 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i dolać 100 ml śmietanki kremówki lub roślinnej. Dodać gałkę muszkatołową i usmażony i obrany z łupin czosnek i zmiksować. Na talerz wyłożyć pure i umieścić rybę a na wierzchu układamy kurki i szczypiorek.
Apetycznie się prezentuje. :)
OdpowiedzUsuńbardzo kuszące połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńjejku jak pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńDoskonale się zapowiada taka kombinacja
OdpowiedzUsuń