Składniki:
Zupa:
1/4 dyni
3 marchewki
1/2 selera
cebula
2-3 ząbki czosnku
bulion
1 łyżeczka curry
2 cm imbiru
1 papryczka chili
2 łyżki oliwy
Gofry:
puree z 1/4 dyni
3 łyżki mąki z pestek dyni (zmieliłam w młynku)
1 łyżka mielonego siemienia
1 łyżka sezamu
1 łyżka chia
2 jaja
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kiełki z brokułu
Przygotowanie:
Obieramy warzywa. Kroimy w dowolną kostkę. Podsmażamy na oliwie z przyprawami. Po 5 minutach wlewamy wodę na 2 cm ponad warzywa. Gotujemy do miękkości 0k 10-12 minut. Miksujemy na krem. Nie dodaje mleczka kokosowego bo nie lubię. Ale można;)
Gofry:
Dynię obieramy i gotujemy na parze albo w niewielkiej ilości wody do miękkości. Blendujemy. W młynku mielimy pestki dyni i siemię. Dodajemy do przestudzonego puree z dyni. Dodajemy resztę składników. Pieczemy gofry. Podajemy z zupą i kiełkami np. z brokułu.
Pysznie! :)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńDyniowe gofry wyglądają mega!
OdpowiedzUsuń