niedziela, 14 lutego 2016

Omlet biszkoptowy razowy


Śniadanie na Walentynki? Albo na każdy dzień. 

Zaskoczcie Wasze miłości (dzieci, żony, mężów i innych których kochacie) pysznym śniadaniem.

Omlet biszkoptowy z mąką razową i karmelizowanymi bananami. Ale może być także truskawkowa konfitura.



Podaję składniki na 1 sztukę 

SKŁADNIKI 

2 jaja 
2 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej
szczypta soli
banan
1 łyżeczka cukru kokosowego lub trzcinowego
odrobina gałki muszkatołowej

łyżeczka oleju 

PRZYGOTOWANIE

Białka oddzielany od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy białka. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy żółtka i mieszamy, dodajemy mąkę. Mieszamy delikatnie. 

Masę wylewamy na rozgrzany olej smażymy na średnim ogniu z dwóch stron. Optymalna byłaby patelnia do smażenia bez tłuszczu.

Banany karmelizowane:

banana pokroić w plasterki obtoczyć w cukrze i gałce muszkatołowej. Całość wsypać na rozgrzaną patelnie i karmelizować kilka chwil. 

Omlet posmarować konfiturą lub nałożyć banany i złożyć na pół. Oprószyć cukrem pudrem i konfetti 






10 komentarzy:

  1. Jk już wspominałam, pysznie i uroczo to wygląda :) I te banany smakowicie wyglądają :}

    OdpowiedzUsuń
  2. te karmelizowane banany doprowadzają nas do szału :D Ale to musi być dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  3. o jak ja dawno jadłam takiego omleta :) smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały :-) muszę koniecznie zrobić sobie taki pyszny omlecik :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śniadanie mistrzów, a nie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo kusząco. Przepis idealny dla mnie więc na pewno szybko wypróbuję i przygotuję sobie takie pożywne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny omlet na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń