piątek, 15 stycznia 2021

Zeppole włoskie pączusie z ricottą

 

Zeppole to włoskie pączusie z ricottą. Szybkość ich wykonania dziś przemówiła do mnie. Przy okazji karnawału można popróbować pączków z różnych stron świata. Ja dziś próbowałam włoskie zeppole na serku ricotta ze skórką cytrynową.

opakowanie sera ricotta
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
otarta skórka a połówki cytryny
220 gram mąki (w tym 50 gram semoliny)
2 łyżki cukru trzcinowego
3/4 litra oleju do smażenia

Mąkę przesiać przez sito.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać ze sobą na jednolite ciasto. Rozgrzać olej. Za pomocą dłoni wyciskać małe kulki wielkości piłeczki pingpongowej i od razu delikatnie wkładać na gorący olej. Smażyć na złoto.
Odsączyć na papierowym ręczniku. 

Lekko posypałam cukrem pudrem trzcinowym, ale najlepsze są obtaczane w cukrze kokosowym. 











3 komentarze:

  1. Myślę, że te pączuszki rozmiarem i smakiem, przypadłyby do gustu mojemu synkowi :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie wyglądają! Takich jeszcze nie jadłam, ale uwielbiam pączusie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie skorzystam z przepisu!

    OdpowiedzUsuń