piątek, 22 stycznia 2021

Pasta z czerwonej fasoli z zielonym pieprzem

 

Pasta do chleba z czerwonej fasoli z marynowanym zielonym pieprzem. Wiele lat temu kupiłam pierwszy słoiczek zielonego marynowanego pieprzu. I od tamtej pory kupowany jest jest stale przez nas kupowany. Ma wyjątkowy smak i bogaty aromat, a przy tym delikatniejszy niż czarny. Jest wspaniałym dodatkiem do past, sosów czy ryb.  

Składniki:

1 puszka czerwonej fasoli

1 cebula

2 łyżki oleju

sól i pieprz do smaku

1 łyżeczka marynowanego pieprzu 


Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Fasolę odsączyć z zalewy, przełożyć do rozdrabniacza i zmiksować z cebulką na pastę. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać łyżeczkę zielonego marynowanego pieprzu. 


Pozdawać z grzanką z chleba żytniego na zakwasie, kiszonym ogórkiem i natką. Świetnie pasują mikroliście. 





2 komentarze: