Jeszcze zanim przejdziesz do czytania składników mam do ciebie ogromną prośbę. Z prawej strony pojawiają się reklamy. Czy możesz w nie kliknąć? Dzięki temu zarabiam. Jedno kliknięcie to kilka groszy. Ale jeśli kliknie kilka osób ja mogę zebrać pieniądze na zakupy składników i tzw. sprzęt. Będę ogromnie wdzięczna.
Małą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub użyj formy silikonowej, wtedy blok będzie idealny. Do garnka wlej wodę, dodaj kakao, masło, cukier kokosowy oraz osiem kostek gorzkiej czekolady - zagotuj na średnim ogniu mieszając składniki. Odstaw do wystygnięcia. Posiekaj pistacje, żurawinę i śliwki. Do przestudzonej mieszanki dodaj mleko w proszku i szybko mieszaj. Następnie dodaj do masy orzechy i suszone owoce. Wymieszaj. Przełóż do formy. Wierzch wyrównaj szpatułką lekko zwilżoną olejem. Włóż do lodówki na kilka godzin. Z reszty czekolady i łyżki masła zrób polewę czekoladową rozpuszczając składniki w kąpieli wodnej. Przestudź i oblej wyjęty z lodówki blok czekoladowy. Wierz udekoruj posiekanymi pistacjami, płatkami róży oraz listkami mięty.
Składniki:
mleko w proszku 250 g
masło lub olej kokosowy (125 g)
cukier kokosowy 1/2 szklanki
woda 1/2 szklanki
kakao 2 łyżki
100 g pistacji
garść żurawiny
kilka śliwek suszonych kalifornijskich
gorzka czekolada 100 gram
1 łyżka masła (oleju kokosowego)
PRZYGOTOWANIE:
Właśnie wczoraj piekłam kokosanki z cukrem kokosowym. A teraz kusisz czekoladą!
OdpowiedzUsuńZrobiłam kiedyś blog czekoladowy, ale niestety nie wyszedł mi tak piękny jak Twój.
OdpowiedzUsuńczy mleko w proszku można zastąpić napojem ryżowym w proszku?
OdpowiedzUsuńMyęlę że można. Proszę spróbować.
Usuń