Blok czekoladowy często kojarzony jest z PRL-em. Wtedy była margaryna, "niebieskie" mleko w proszku produkowane do dziś i moim zdaniem najlepsze) i kakao. I szczerze mówiąc jest
lepszy niż niejeden wyrób czekoladowy produkowany dziś. Ja mój zrobiłam oblałam gorzką czekoladą a do środka poszło masło ( może być także stały olej kokosowy). Dla wegan jest też "mleko" w proszku kokosowe - przyznam - nie robiłam z nim. Ale w najbliższym czasie sprawdzę. Zamiast mleka w proszku weganie mogą użyć czerwoną fasolę. Do środka dałam cukier kokosowy (IG 35 może być spożywany przez diabetyków), pistacje, śliwka suszona i żurawina. Na wierzch płatki róż.
mleko w proszku 250 gram
masło lub olej kokosowy (125 gram)
cukier kokosowy 1/2 szklanki
woda 1/2 szklanki
kakao 2 łyżki
100 gram pistacji
garść żurawiny
kilka śliwek suszonych kalifornijskich
gorzka czekolada 100 gram
1 łyżka masła ( oleju kokosowego)
Małą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub użyj formy silikonowej, wtedy blok będzie idealny. Do garnka wlej wodę, dodaj kakao, masło, cukier kokosowy oraz osiem kostek gorzkiej czekolady - zagotuj na średnim ogniu mieszając składniki. Odstaw do wystygnięcia. Posiekaj pistacje, żurawinę i śliwki. Do przestudzonej mieszanki dodaj mleko w proszku i szybko mieszaj. Następnie dodaj do masy orzechy i suszone owoce. Wymieszaj. Przełóż do formy. Wierzch wyrównaj szpatułką lekko zwilżoną olejem. Włóż do lodówki na kilka godzin. Z reszty czekolady i łyżki masła zrób polewę czekoladową rozpuszczając składniki w kąpieli wodnej. Przestudź i oblej wyjęty z lodówki blok czekoladowy. Wierz udekoruj posiekanymi pistacjami, płatkami róży oraz listkami mięty.
Właśnie wczoraj piekłam kokosanki z cukrem kokosowym. A teraz kusisz czekoladą!
OdpowiedzUsuńZrobiłam kiedyś blog czekoladowy, ale niestety nie wyszedł mi tak piękny jak Twój.
OdpowiedzUsuńczy mleko w proszku można zastąpić napojem ryżowym w proszku?
OdpowiedzUsuńMyęlę że można. Proszę spróbować.
Usuń