Kupiłam w Zakwasowni ukraińską pelustkę. Była pyszna. Chciałam sama ją zrobić. Znalazłam przepis na ukraińskich blogach. Wybrałam ten który najbardziej mi się spodobał. Zamiast zwykłej kapusty dałam czerwoną. Pocięte warzywa podzieliłam na dwie części. Z podanych składników wyszły cztery słoiki. Dwa z nich załam zalewą z przepisu a pozostałe dwa załam naszą solanką. Teraz się kiszą w dwóch wersjach. Choć pelustka ukraińska dla mnie bardziej przypomina marynatę.
Składniki:
kapusta czerwona 1 szt
marchewka 2 szt
buraki 2 szt
czosnek 4 ząbki
Zalewa:
woda 1 l
sól kamienna 2 łyżki
cukier trzcinowy 100 g
ziarna pieprzu kilka
liść laurowy po jednym do każdego słoika
ocet jabłkowy niefiltrowany 200 ml
Zagotuj wodę, dodaj składniki marynaty i gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia.Pokrój kapustę na średniej wielkości kawałki. Obrane marchewki pokrój na plasterki, czosnek w płatki. Buraki pokrój w małe plasterki. W czystych, suchych słoikach lub ceramicznych pojemnikach ułóż przygotowane warzywa warstwami.
Do schłodzonej marynaty wlej ocet i zamieszaj.Warzywa zalej marynatą, przykryj pokrywkami i pozostaw w temperaturze pokojowej na dwa dni. Po dwóch dniach kapusta nabierze ciemno-różowego koloru będzie gotowa do spożycia. Przechowuj w lodówce.
ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńPyszny dodatek do obiadu!
OdpowiedzUsuńZapowiada się fajnie ❤
OdpowiedzUsuńHey dear! Loved your post and allready followed your blog, i want invite you to visit and follow my blog back <3
OdpowiedzUsuńwww.pimentamaisdoce.blogspot.com