wtorek, 2 lutego 2021

Pelustka ukraińska kiszonka

Kupiłam w Zakwasowni ukraińską pelustkę. Była pyszna. Chciałam sama ją zrobić.  Znalazłam przepis na ukraińskich blogach. Wybrałam ten który najbardziej mi się spodobał. Zamiast zwykłej kapusty dałam czerwoną. Pocięte warzywa podzieliłam na dwie części. Z podanych składników wyszły cztery słoiki. Dwa z nich załam zalewą z przepisu a pozostałe dwa załam naszą solanką. Teraz się kiszą w dwóch wersjach. Choć pelustka ukraińska dla mnie bardziej przypomina marynatę. 

Składniki:

kapusta czerwona 1 szt

marchewka 2 szt 

buraki 2 szt

czosnek 4 ząbki

Zalewa:

woda 1 l

sól kamienna 2 łyżki

cukier trzcinowy 100 g

ziarna pieprzu kilka 

liść laurowy po jednym do każdego słoika

 ocet jabłkowy niefiltrowany 200 ml

Zagotuj wodę, dodaj składniki marynaty i gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia.Pokrój kapustę na średniej wielkości kawałki. Obrane marchewki pokrój na plasterki, czosnek w płatki. Buraki  pokrój w małe plasterki. W czystych, suchych słoikach lub ceramicznych pojemnikach ułóż przygotowane warzywa warstwami.

Do schłodzonej marynaty wlej ocet i zamieszaj.Warzywa zalej marynatą, przykryj pokrywkami i pozostaw w temperaturze pokojowej na dwa dni. Po dwóch dniach kapusta nabierze ciemno-różowego koloru będzie gotowa do spożycia. Przechowuj w lodówce. 


4 komentarze:

  1. Hey dear! Loved your post and allready followed your blog, i want invite you to visit and follow my blog back <3

    www.pimentamaisdoce.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń