Pulpeciki
dynia piżmowa (mała) lub 1/2 szt.
kasza gryczana niepalona 1 szklanka
olej rzepakowy
sól
rozmaryn suszony 1 łyżeczka
suszony czosnek 1 łyżeczka
siemię lniane mielone 2 łyżki
Sos:
puszka pomidorów 2 sztuki
papryka mielona słodka i wędzona po 1 łyżeczce (wędzonej można dać miej)
oliwa z oliwek 2 łyżki
ząbek czosnku
suszony rozmaryn 1 łyżeczka (polecam Prymat, jest bardzo aromatyczny i idealnie pocięty)
sól
papryczka chili (użyłam peperoncino 1 szt. mała)
Pesto pietruszkowe:
migdały bez skórki 50 g
pietruszka 1 pęk
50 ml oliwy z oliwek lub olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
sól 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik na 190 stopni C.
Dynię przekrój na pół, zawiń w folię lub rękaw do pieczenia i piecz 40 minut. Po upieczeniu wyjmij miękki miąższ i rozgnieć widelcem.
Zagotuj dwie szklanki wody, dodaj sól i dwie łyżki oleju rzepakowego. Dodaj szklankę wypłukanej kaszy. Zagotuj zmniejsz moc gotowania, przykryj pokrywką i gotuj 15 minut. Po ugotowaniu odstaw kaszę na bok na 10 minut. Przesyp kaszę do miski i dodaj upieczoną dynię. Dodaj przyprawy, mielone siemię i wymieszaj. Jeśli będzie luźne dodaj więcej siemienia ok.1/2-1 łyżki.
Na patelni rozgrzej olej o obsmaż pulpeciki z każdej strony. Ja dodatkowo obtoczyłam pulpeciki w bułkę tartą bezglutenową.
Do rondla wlej 2 łyżki oliwy i dodaj czosnek. Dodaj pomidory, sól i rozmaryn oraz papryczkę. Gotuj kilka minut.
Migdały podpraż na patelni. Umytą i osuszoną ( musi być sucha) pociętą pietruszkę dodaj do blendera. Dodaj sól, migdały i oliwę. Zmiksuj.
Na talerz wylej kilka łyżek sosu dodaj pulpeciki a na sos małą łyżeczka wyłóż pesto.
Pulpeciki prezentują się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!