czwartek, 4 lutego 2021

Pulpeciki z kaszy gryczanej i dyni w sosie z pesto pietruszkowym


Przepyszne pulpeciki z kaszy gryczanej z pieczoną dynią z mnóstwem aromatów z rozmarynu, wędzonej papryki. To danie podbije wasze kubki smakowe.

Pulpeciki

dynia piżmowa ( mała) lub 1/2 szt.

kasza gryczana niepalona 1 szklanka

olej rzepakowy

sól

rozmaryn  suszony 1 łyżeczka 

suszony czosnek 1 łyżeczka

siemię lniane mielone 2 łyżki


Sos:

puszka pomidorów 2 sztuki

papryka mielona słodka i wędzona po 1 łyżeczce ( wędzonej można dać miej)

oliwa z oliwek 2 łyżki

ząbek czosnku

suszony rozmaryn  1 łyżeczka ( polecam Prymat, jest bardzo aromatyczny i idealnie pocięty)

sól

papryczka chili ( użyłam peperoncino 1 szt. mała)

Pesto pietruszkowe:

migdały bez skórki 50 gram

pietruszka 1 pęk

50 ml oliwy z oliwek lub olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia

sól 1/2 łyżeczki



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik na 190 stopni C.

Dynię przekrój na pół, zawiń w folię lub rękaw do pieczenia i piecz 40 minut. Po upieczeniu wyjmij miękki miąższ i rozgnieć widelcem.

Zagotuj dwie szklanki wody, dodaj sól i dwie łyżki oleju rzepakowego. Dodaj szklankę wypłukanej kaszy. Zagotuj zmniejsz moc gotowania, przykryj pokrywką i gotuj 15 minut. Po ugotowaniu odstaw kaszę na bok na 10 minut. Przesyp kaszę do miski i dodaj upieczoną dynię. Dodaj przyprawy, mielone siemię i wymieszaj. Jeśli będzie luźne dodaj więcej siemienia ok.1/2-1 łyżki. 

Na patelni rozgrzej olej o obsmaż pulpeciki z każdej strony. Ja dodatkowo obtoczyłam pulpeciki w bułkę tartą bezglutenową. 

Do rondla wlej 2 łyżki oliwy i dodaj czosnek. Dodaj pomidory, sól i rozmaryn oraz papryczkę. Gotuj kilka minut.

Migdały podpraż na patelni. Umytą i osuszoną ( musi być sucha) pociętą pietruszkę dodaj do blendera. Dodaj sól, migdały i oliwę. Zmiksuj.

Na talerz wylej kilka łyżek sosu dodaj pulpeciki a na sos małą łyżeczka wyłóż pesto.




1 komentarz: