czwartek, 11 kwietnia 2024

Sernik na zimno w słoiczkach


Sernik na zimno w słoiczkach z truskawkami. Świetne na piknik lub do pracy. 

Składniki:

300 g mrożonych truskawek lub świeżych

250 ml jogurtu (u mnie grecki)

250 g twarogu 

2-3 łyżki erytrolu/cukru/miodu akacjowego/ syropu klonowego

wanilia (dałam mieloną)

10 g żelatyny  lub 4 płatki żelatyny

dodatki: truskawka liofilizowana, melisa lub mięta


Przygotowanie:

Ser i jogurt powinny mieć w miarę temperaturę pokojową aby żelatyna nie zrobiła się grudkowata. 

Truskawki umyć, usunąć szypułki i podgrzać aby puściły sok (nie musi się zagotować) i zmiksować. Do gorących truskawek dodać żelatynę i wymieszać (płatki żelatyny namoczyć tak jak w opisie na opakowaniu) i dobrze w wymieszać. Dodać do tego twaróg, jogurt, wanilię i wybrany słodzik i wszystko razem zmiksować.  Gotową masę przelać do słoiczków i wstawić do lodówki na ok. 1,5 godziny do stężenia.

Na dno słoiczków można pokruszyć ciastka lub "przykleić" biszkopta. Udekorować wierzch. 





2 komentarze:

  1. uwielbiam takie desery :) pięknie wyglądają, świetnie smakują, a dodatkowa zaleta jest taka, że nie są kaloryczne :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny, wiosenny deserek. Super! :)

    OdpowiedzUsuń