Placki z cukinii i zielonego groszku. Możesz dodać resztkę ryżu, zamiast mąki aby były bezglutenowe.
SKŁADNIKI:
1 cukinia
3/4 szklanki zielonego groszku mrozonego
cebula dymka (ta mała z zieloną częścią)
sól i pieprz do smaku
2 jaja
1/3 opakowania sera feta (opcjonalnie)
2-3 łyżki mąki orkiszowej lub innej dowolnej - jeśli dodasz ryż mąkę można pominąć
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zioła: mikrolistki, bazylia szczypior
PRZYGOTOWANIE:
Groszek wrzucić do wrzątku na 3 minuty i odcedzić.
Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posolić jedną łyżeczką soli i odstawić na kilka minut aby puściła wodę. Wycisnąć nadmiar wody z cukinii. Do odciśniętej cukinii dodać groszek, wbić jajka, dodaj ryż - (jeśli masz), czosnek, wykręcić sporo pieprzu. Dymkę pociąć na małe plasterki i dodaj do reszty składników. Dodać mąkę i wymieszać składniki razem. Na rozgrzanym oleju smażyć placki na złoto nakładając dużą łyżką porcję. Przewróć na drugą stronę. Po usmażeniu przełożyć na papierowy ręczniczek. Placki posypać ziołami.
Świetne :) takie placki mogłabym jeść na okrągło :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Bardzo ciekawe placuszki :D
OdpowiedzUsuń