poniedziałek, 15 kwietnia 2024

Placki z cukinii z zielonym groszkiem

Placki z cukinii i zielonego groszku. Możesz dodać resztkę ryżu, zamiast mąki aby były bezglutenowe.


SKŁADNIKI:

1 cukinia

3/4 szklanki zielonego groszku mrozonego

cebula dymka (ta mała z zieloną częścią)

sól i pieprz do smaku

2 jaja

1/3 opakowania sera feta (opcjonalnie)

2-3 łyżki mąki orkiszowej lub innej dowolnej - jeśli dodasz ryż mąkę można pominąć

1 łyżeczka suszonego czosnku 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Zioła: mikrolistki, bazylia szczypior


PRZYGOTOWANIE:

Groszek wrzucić do wrzątku na 3 minuty i odcedzić.

Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posolić jedną łyżeczką soli i odstawić na kilka minut aby puściła wodę. Wycisnąć nadmiar wody z cukinii.  Do odciśniętej cukinii dodać groszek, wbić jajka, dodaj ryż - (jeśli masz), czosnek, wykręcić sporo pieprzu. Dymkę pociąć na małe plasterki i dodaj do reszty składników. Dodać mąkę i wymieszać składniki razem. Na rozgrzanym oleju smażyć placki  na złoto nakładając dużą łyżką porcję. Przewróć na drugą stronę. Po usmażeniu przełożyć na papierowy ręczniczek. Placki posypać ziołami. 

2 komentarze:

  1. Świetne :) takie placki mogłabym jeść na okrągło :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń