SKŁADNIKI:
3/4 szklanki soczewicy czarnej beluga lub zielonej
200 g oczyszczonych kurek lub pieczarek
cebula
1 ząbek czosnku
olej rzepakowy
natka z pietruszki posiekana drobno
sól i pieprz do smaku
4 suszone pomidory
1/2 papryczki chili
PRZYGOTOWANIE:
Soczewicę ugotować ok. 30 minut (jeśli wybraliście czarną soczewicę). Zielona gotuje się do 15 minut. Cebulę posiekać w kostkę, czosnek w plasterki. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę dodać obrane i umyte kurki. Dusić kilka minut do miękkości. Dodać plasterki czosnku. Wymieszać. Dodać ugotowaną soczewicę, natkę, pocięte w paski suszone pomidory oraz pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chili. Udekorować ziołami np. listkami bazylii.
Smaczna sałatka i pięknie podana :)
OdpowiedzUsuń