poniedziałek, 13 lipca 2020

Sałatka z kurkami

Zachwycają mnie skałdniki. Kiedy przeczytam o danym produkcie- skałdniku, jego właciwościch natychmiast coś muszę z nim ugotować. Tak też było z czarna soczewicą. Jest niesamowicie zdrowa.  Dlatego powstała ta pyszna i sycąca sałatka z kurkami i z soczewicą. Dobra na zimno i ciepło.

SKŁADNIKI:

3/4 szklanki soczewicy czarnej beluga lub zielonej
200 g oczyszczonych kurek lub pieczarek
cebula
1 ząbek czosnku
olej rzepakowy
natka z pietruszki posiekana drobno
sól i pieprz do smaku
4 suszone pomidory
1/2 papryczki chili

PRZYGOTOWANIE:

Soczewicę ugotować ok. 30 minut (jeśli wybraliście  czarną soczewicę). Zielona gotuje się do 15 minut. Cebulę posiekać w kostkę, czosnek w plasterki. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę dodać obrane i umyte kurki. Dusić kilka minut do miękkości. Dodać plasterki czosnku. Wymieszać. Dodać ugotowaną soczewicę, natkę, pocięte w paski suszone pomidory oraz pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chili. Udekorować ziołami np. listkami bazylii.

1 komentarz: