piątek, 12 maja 2017

Hummus z awokado

Bardzo polubiliśmy hummus. Kupuję zgrabne, niewielkie słoiczki (375 g ) ekologicznej ciecierzycy.  Uważam je za najlepsze. Choć ciecierzyca namaczana na całą noc i samodzielnie gotowana jest najsmaczniejsza. Więc jeśli dysponujecie czasem to polecam ugotować ją samodzielnie.

SKŁADNIKI:

ciecierzyca ugotowana 375 g wraz z zalewą
mięciutkie 
awokado 1 sztuka
kumin 1/2 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
sok z cytryny 1/2 sztuki
otarta skórka z połówki cytryny
sól 1 łyżeczka
tahini pasta sezamowa 1 łyżka
oliwa 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy na aksamit.


8 komentarzy:

  1. Hummusu w takim wydaniu jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, jak ja uwielbiam hummus. Jaka szkoda, że nie mogę jeść sezamu;(

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie lubie awokado, ale może tu bym nie czuła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I tylko świeże warzywka o tego i jest prawdziwa uczta

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochamy hummus ale z awokado jeszcze go nie robiłyśmy :D Super propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. hummus mogłabym jeść na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń