piątek, 28 marca 2025

Menu na Wielkanoc

Wielkanoc tuż-tuż! 

Szukasz pomysłów na świąteczne wypieki, kolorowe sałatki i wyjątkowe dania, które zachwycą Twoich gości?

Przygotowałam dla ciebie gotowe MENU na Wielkanoc – z przepisami, które są zdrowe, łatwe do przygotowania i pełne smaku! Poniżej nnajdziesz inspiracje na:


Śniadanie 


Roślinny żurek na zakwasie z grzybami lub do wyboru z boczkiem 

Sałatka ze szparagami, rzodkiewką, jajkiem na twardo i rzeżuchą

Roślinne pate z pieczarek portobello z orzechami nerkowca i z ziołami np. tymiankiem 

Pasztet z kurzych wątróbek z pistacjami i pomarańczowym likierem Grand Marnier 

Sałatka jarzynowa

 Jaja marynowane w burakach (klik!) 


Obiad 


Pieczony kurczak w marynacie piri piri

Konfitowane udo kaczki z pieczonym burakiem 


WEGE

Konfitowane warzywa korzeniowe z tymiankiem i glazurą pomarańczową

Marchew, pietruszka i pasternak duszone w oliwie z ziołami i syropem pomarańczowym. Podawane z puree z ziemniaków lub selera.

Pieczeń z soczewicy, ze sliwką i z orzechami 

Deser


Ciasto pomarańczowe z migdałami 

Owsiana babka 

Mazurek pistacjowy 



Przepisy:


ŚNIADANIE

Roślinny żurek na zakwasie z grzybami lub z boczkiem i jajkiem


Składniki:


1 l wody

250 ml zakwasu na żurek (roślinny)

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

2 suszone grzyby (lub 100 g świeżych pieczarek/leśnych mrożonych)

1 łyżka oleju

1 łyżeczka majeranku

sól i pieprz do smaku

opcjonalnie: podsmażony wędzony boczek, jaja na twardo


Przygotowanie:

Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i grzyby.

Zalej wodą i gotuj 15 minut.

Wlej zakwas, dodaj majeranek, gotuj kolejne 10 minut.

Dopraw do smaku. Podawaj z jajkiem lub ziemniakami. Dodaj boczek, jeśli chcesz wersję mięsną.


Sałatka ze szparagami, rzodkiewką, jajkiem na twardo 


Składniki:


pęczek zielonych szparagów

4 jajka ugotowane na twardo

1 pęczek rzodkiewek

rzeżucha trochę 

miks sałat

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka musztardy Dijon

1 łyżka soku z cytryny

sól i pieprz


Przygotowanie:


Szparagi zblanszuj w osolonej wodzie (ok. 3 min), a następnie zahartuj w wodzie z dodatkiem lodu.

Rzodkiewkę i jajka pokrój w plasterki. 

Ułóż składniki na sałacie, skrop dressingiem z oliwy, musztardy i cytryny.


Roślinne pâté z grzybów Portobello z orzechami nerkowca i tymiankiem


Składniki:


250 g brązowych pieczarek Portobello 

1 cebula

2 ząbki czosnku

100 g orzechów nerkowca (namoczonych 2 godziny)

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka tymianku

sól, pieprz, oliwa


Przygotowanie:


Podsmaż cebulę i czosnek, dodaj pokrojone grzyby i smaż do odparowania wody.

Zblenduj z orzechami, tymiankiem i sosem sojowym na gładką pastę.

Dopraw do smaku. Podawaj na grzankach lub z krakersami.


Pasztet z kurzych wątróbek z pistacjami i pomarańczowym likierem Grand Marnier


Składniki:


400 g kurzych wątróbek

1 cebula

2 ząbki czosnku

50 ml Grand Marnier

50 g masła temperatura pokojowa + 50 g do zalania

50 g obranych pistacji

1 łyżeczka tymianku

sól i pieprz


Przygotowanie:


Podsmaż cebulę, czosnek i wątróbki – krótko, aż będą miękkie, ale nie wysuszone.

Wlej likier i podpal jeśli to możliwe lub po prostu odparuj alkohol  gotując chwilę. Przełóż do blendera i zmiksuj  z 50 g masła i przyprawami.

Dodaj posiekane pistacje i wymieszaj. Przełóż do formy i zalej rozpuszczonym masłem.

Wstaw do lodówki na kilka godzin.


OBIAD


Pieczony kurczak w marynacie 


Składniki:


1 cały kurczak lub 4 udka

1 papryczka chili

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka oregano

sok z 1 cytryny

2 łyżki oliwy

sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:


Zmiksuj składniki marynaty. Natrzyj nią kurczaka i odstaw na minimum dwie godziny lub (najlepiej na noc).

Piecz zamarynowanego kurczaka w 200°C przez ok. 50 - 60  minut, podlewając sosem co jakiś czas.

Jeśli kurczak był w lodówce kilka godzin wyjmij go aby nabrał pokojowej temperatury. 


Konfitowane udo kaczki z pieczonym burakiem


Składniki:


2 udka z kaczki

300 g smalcu/oleju roślinnego do konfitowania

2 buraki

sól i pieprz 

kilka ząbków czosnków

rozmaryn


Przygotowanie:


Udka przypraw i zalej tłuszczem. Gotuj na małym ogniu (ok. 90°C) przez 2–3 godziny.

Buraki upiecz w 180°C w folii przez 45–60 min. Obierz i pokrój.

Kaczkę podsmaż na złoto tuż przed podaniem. Podawaj z burakiem i np. puree ziemniaczanym.


Pieczeń z soczewicy, warzyw, orzechów ze śliwką


Składniki:

1 szklanka czerwonej lub zielonej soczewicy (ugotowana ok. 2,5 szklanki po ugotowaniu)

1 marchewka (starta na grubych oczkach)

1 cebula (drobno posiekana)

2 ząbki czosnku (przeciśnięte)

1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 

kilka sztuk suszonych śliwek namoczonych wcześniej

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka tymianku

1/2 łyżeczki wędzonej papryki

1/2 szklanki płatków owsianych lub bułki tartej

2 łyżki oleju

sól i pieprz


Przygotowanie:

Na patelni podsmaż cebulę i czosnek na oleju, dodaj startą marchewkę, smaż 5–7 minut.

Dodaj koncentrat pomidorowy, sos sojowy, przyprawy i ugotowaną soczewicę. Wymieszaj dokładnie.

Zdejmij z ognia, dodaj pokrojone orzechy, pokrojone śliwki i płatki owsiane. Zblenduj połowę masy, resztę zostaw w całości – dla tekstury.

Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć lekko.

Piecz w 180°C przez 45–50 minut. Ostudź lekko przed krojeniem, żeby dobrze się trzymała.


Konfitowane warzywa korzeniowe z tymiankiem i glazurą pomarańczową


Składniki:


3-4 spore marchewki

2 pietruszki

1 mały pasternak (lub więcej pietruszki)

1–2 buraki (opcjonalnie)

4–5 łyżek oliwy extra vergine

1 łyżeczka suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego

1 szklanka soku pomarańczowego (z 1 łyżką syropu klonowego)

sól i pieprz do smaku

chili płatki do smaku 

opcjonalnie: skórka z pomarańczy, odrobina chili w płatkach


Przygotowanie:

Warzywa obierz i pokrój w podłużne, równe kawałki (jak frytki).


Ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop obficie oliwą, dodaj tymianek, sól, pieprz i wymieszaj.


Piecz w 160°C przez ok. 45–60 minut – powoli, aż warzywa będą miękkie i lekko skarmelizowane.


Wymieszaj syrop pomarańczowy ( najlepiej odparować szklankę soku z pomarańczy) z 1 łyżką oliwy i polej warzywa 10 minut przed końcem pieczenia. Wstaw ponownie do piekarnika bez przykrycia, aby się glazurowały.

Konfitowane warzywa ułóż na półmisku, udekoruj świeżym tymiankiem, skórką pomarańczową lub odrobiną żurawiny. Możesz też dodać łyżkę sosu grzybowego lub chrzanowego.


DESER

Mazurek pistacjowy


Składniki:


spód:

200 g mąki orkiszowej

1 łyżka kakao 

100 g masła

1 żółtko

2 łyżki cukru pudru


masa:

150 g białej czekolady

100 ml śmietanki 30% (dałam bez laktozy)

100 g pasty pistacjowej

1 łyżka masła

dodatki: 

posiekane pistacje

suszone maliny

płatki róży


Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieć ciasto, spłaszcz od góry tworząc coś w rodzaju dysku i schłódź w lodówce przez 30 min. Następnie rozwałkuj ciasto na 0,5 cm i wyłóż nim formę. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 min w 180°C.

W rondelku podgrzej śmietankę, dodaj połamaną czekoladę, pastę pistacjową i masło.

Masę wylej na wystudzony spód i równomiernie rozprowadź. Ostudź i udekoruj.


Ciasto pomarańczowe z migdałami

Składniki:


2 pomarańcze (gotowane 1 h w całości, potem zmiksowane)

4 jajka

200 g mielonych migdałów

150 g cukru trzcinowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Przygotowanie:


Pomarańcze ugotuj w całości, ostudź, pokrój na małe kawałki i wyjmij pestki jeśli są. Przełóż do malaksera i zmiksuj z jajkami, cukrem, migdałami i proszkiem.

Piecz w 180°C przez ok. 45–50 minut. Można polać lukrem cytrusowym.


Owsiana babka


Składniki:


150 g płatków owsianych (zmielonych)

100 g mąki orkiszowej

3 jajka

100 ml oleju

100 ml mleka roślinnego/krowiego

150 g cukru (lub syrop klonowy)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

oraz skórka z cytryny

 orzechy

 suszone owoce np. morele, figi


Przygotowanie:


Wymieszaj suche składniki, dodaj mokre.

Przełóż do formy. Piecz w 175°C przez 40–45 minut.

Ostudź i udekoruj np. polewą jogurtową lub posyp cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz