Zdrowa, sycąca i pełna smaku – zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim.
Szukasz pomysłu na prosty, szybki i odżywczy obiad? Ta zapiekanka to idealna propozycja. Pełna kolorowych warzyw, delikatnego łososia, aromatycznych ziół i lekkiego serka wiejskiego – sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno, na lunch, kolację czy posiłek do pracy.
To danie:
✔ jest bogate w białko i kwasy omega-3,
✔ wpisuje się w dietę low carb, keto lub low FODMAP,
✔ daje mnóstwo możliwości – możesz modyfikować składniki według własnych upodobań!
Zrób ją raz – i zakochaj się w jej prostocie i smaku.
Jeśli podoba ci się przepis i chcesz mnie wesprzeć, proszę, kliknij w jedną z reklam na stronie. To nic cię nie kosztuje, a dla mnie to ogromna motywacja do dalszego tworzenia treści.
SKŁADNIKI:
200 -300 g łososia
1/2 szt. cukinii
1 łodyga selera naciowego
1/2 szt. papryki
1/2 pęka koperku
1 opakowanie serka wiejskiego
4 jaja
sól i pieprz do smaku
szczypiorek
chili trochę
oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Łososia doprawić solą i pieprzem odstawić do zamarynowania ( można posypać suszonym czosnkiem - ja ze względu na dietę low fodmap nie mogę) przynajmniej na 20 minut. Następnie usmażyć go na oliwie. Wyjąc na talerz łososia i rozdrobnić widelcem.Warzywa pokroić w kostkę. Do miski wbić jajka, dodać serek oraz warzywa, drobno posiekany koperek oraz łososia. Doprawić solą i pieprzem oraz chili. Wymieszać. Masę przelać do wysmarowanej oliwą lub olejem formy i piec w 180° C przez 30 minut.
Aż zgłodniałam.
OdpowiedzUsuńtakie danie to coś w sam raz dla moich domowników )))
OdpowiedzUsuń