Proste i szybkie w przygotowaniu maślane ciasteczka z makiem. Ja wybrałam mak, ale możesz go ominąć lub dodać swoje ulubione nasionka:chia, len czy sezam.
Upiekłam je z mąki orkiszowej chlebowej ale to nie jest obowiązek, daj taką z jakiej pieczesz najczęściej.
Składniki:
400 g mąki
200 g masła
2 łyżki jogutru ( używam Maluta śmietankowy)
100 g erytrytolu/ ksylitolu/ cukru trzcinowego
2 jaja
szczypta soli
1łyżka maku
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Masło potnij w kostkę i dodaj do malaksera (możesz też zagnieść ręcznie)wsyp mąkę i resztę suchych składników. Zmieszaj. Kiedy powstanie konsystencja mokrego piasku dodaj jogurt i wbij jajka. Wymieszaj krótko do połączenia się składników. Ciasto przełoż na stolnicę, uformuj kulę i rozwałkuj na ok. 0,5 cm. Wycinaj ciostka. Układaj na blasze wyłożonej papierem i piecz w 180 st.C przez 10-11 minut. Wyjdą 2 blaszki.
Jeśli ciasto będzie się kleiło to włóż go do lodówki na 30 minut i potem rozwałkuj.
Moje ciastko się nie kleiło ale lekko posypałam mąką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz