poniedziałek, 13 lutego 2023

Ciasteczka maślane z makiem

 

Proste i szybkie w przygotowaniu maślane ciasteczka z makiem. Ja wybrałam mak, ale możesz go ominąć lub dodać swoje ulubione nasionka:chia, len czy sezam.

Upiekłam je z mąki orkiszowej chlebowej ale to nie jest obowiązek, daj taką z jakiej pieczesz najczęściej. 

Składniki:

400 g mąki 

200 g masła

2 łyżki jogutru ( używam Maluta śmietankowy)

100 g erytrytolu/ ksylitolu/ cukru trzcinowego

2 jaja

szczypta soli

1łyżka maku

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Masło potnij w kostkę i dodaj do malaksera (możesz też zagnieść ręcznie)wsyp mąkę i resztę suchych składników. Zmieszaj. Kiedy powstanie konsystencja mokrego piasku dodaj jogurt i wbij jajka. Wymieszaj krótko do połączenia się składników. Ciasto przełoż na stolnicę, uformuj kulę i rozwałkuj na ok. 0,5 cm. Wycinaj ciostka. Układaj na blasze wyłożonej papierem i piecz w 180 st.C przez 10-11 minut. Wyjdą 2 blaszki. 

Jeśli ciasto będzie się kleiło to włóż go do lodówki na 30 minut i potem rozwałkuj. 

Moje ciastko się nie kleiło ale lekko posypałam mąką. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz