SKŁADNIKI:
ziemniaki do pieczenia tej samej wielkości
oliwa
pół łyżeczki soli
kilka igiełek rozmarynu
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki myjemy i nabijamy na namoczony patyczek. Dobrze naostrzonym nożem kroimy spiralę obracając patyczek w ręku, delikatnie rozciągamy na patyczku.
Sól i rozmaryn ucieramy w moździerzu. Nacieramy ziemniaki solą i oliwą. Pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut, potem w 190 ok 15 minut.
Pomysłowe. Dzieciaki pewnie są zachwycone takimi frytkami:)
OdpowiedzUsuńAle śmiesznie wyglądają :D Takich nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńOstatnio często widuję stragany, sprzedające takie ziemniaczki, ale jakoś nie wpadłem, żeby zrobić je w domu. Fajny pomysł! ;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł ❤
OdpowiedzUsuńI jaka radość z jedzenia takich nietypowych frytek :D
OdpowiedzUsuńSą piękne!
OdpowiedzUsuńArtystyczna kulinarna kreacja!
efektownie wyglądają :) kiedyś u sąsiadki widziałam takie "druciki" do wycinania sprężynek z ziemniaków one by tu ułatwiły zadanie
OdpowiedzUsuńPoszukam takiego sprzętu:)
UsuńNiby zwykły ziemniak, a jak olśniewająco może wyglądać :)
OdpowiedzUsuń