SKŁADNIKI:
kapusta włoska lub biała
1,5 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka suszonej włoszczyzny (opcjonalnie)
Nadzienie:
Zblanszuj liście kapusty w osolonej wodzie w dużym garnku.
Przygotuj nadzienie: ugotuj ryż, z fasoli zrób pure ugniatając widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Marchewkę, cebulę i zioła podduś na niewielkiej ilości oleju. Dodaj do tego ugotowany wystudzony ryż i pure z fasoli. Wymieszaj. Faszeruj liście kapusty nakłądając porcję farszu na środek a następnie zawijając boki do siebie i zwijając całość w rulon. Na dno rondl połóż liście kapusty a na nie układaj gołąbki, zalej bulionem, dodaj suszonej włoszczyzny i dodaj pomidora pokrojonego w kosteczkę bez pestek. Gotuj ok. 30 minut. Zrób sos maślany, dodajac do wywaru w którym sie gotowały gołąbki łyżkę masła lub zaprawiając wywar 1 łyżką mąki rozprowadzownej w niewielkiej ilości wody.
Nadzienie:
1 puszka białej fasoli (jeśli nie przepadacie za puszkowaną to trzeba ją namoczyć na całą noc dzień wcześniej, żeby starczyło czasu na przygotowanie dania)
1 szklanka ryżu u mnie jaśminowy
1/2 łyżeczki nasion fenkułu
świeża mięta pokrojona na paseczki (kilka listków)
1 tarta marchew na dużych oczkach
pomidor bez skórki pokrojony w kostkę
duża cebula pokrojona w kostkę
sól pieprz do smaku
1 szklanka ryżu u mnie jaśminowy
1/2 łyżeczki nasion fenkułu
świeża mięta pokrojona na paseczki (kilka listków)
1 tarta marchew na dużych oczkach
pomidor bez skórki pokrojony w kostkę
duża cebula pokrojona w kostkę
sól pieprz do smaku
Zblanszuj liście kapusty w osolonej wodzie w dużym garnku.
Przygotuj nadzienie: ugotuj ryż, z fasoli zrób pure ugniatając widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Marchewkę, cebulę i zioła podduś na niewielkiej ilości oleju. Dodaj do tego ugotowany wystudzony ryż i pure z fasoli. Wymieszaj. Faszeruj liście kapusty nakłądając porcję farszu na środek a następnie zawijając boki do siebie i zwijając całość w rulon. Na dno rondl połóż liście kapusty a na nie układaj gołąbki, zalej bulionem, dodaj suszonej włoszczyzny i dodaj pomidora pokrojonego w kosteczkę bez pestek. Gotuj ok. 30 minut. Zrób sos maślany, dodajac do wywaru w którym sie gotowały gołąbki łyżkę masła lub zaprawiając wywar 1 łyżką mąki rozprowadzownej w niewielkiej ilości wody.
Kolejne innowacyjne podejście do gołąbków- fajnie :)
OdpowiedzUsuńLubię takie pomysłowe dania! Nie ma to jak innowacje w kuchni ;)
OdpowiedzUsuńFajnie, że bez mięsa, bo gołąbki lubię, ale nie jestem miłośniczką mięsa mielonego...
OdpowiedzUsuń