poniedziałek, 24 września 2012

Kapusta faszerowana gołąbki z fasolą


G
ołąbki czyli faszerowana kapusta z farszem z białej fasoli i ryżu. Są pyszne, aromatyczne dzięki świeżym listkom mięty i nasionom fenkułu dodanych do nadzienia. Podczas jedzenia uwydatniają warstwy smaku. 



SKŁADNIKI:

kapusta włoska lub biała
1,5 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka suszonej włoszczyzny (opcjonalnie)

Nadzienie:


1 puszka białej fasoli (jeśli nie przepadacie za puszkowaną to trzeba ją namoczyć na całą noc dzień wcześniej, żeby starczyło czasu na przygotowanie dania)
1 szklanka ryżu u mnie jaśminowy
1/2 łyżeczki nasion fenkułu
świeża mięta pokrojona na paseczki (kilka listków)
1 tarta marchew na dużych oczkach
pomidor bez skórki pokrojony w kostkę
duża cebula pokrojona w kostkę
sól pieprz do smaku
olej trochę



PRZYGOTOWANIE:

Zblanszuj liście kapusty w osolonej wodzie w dużym garnku.
Przygotuj nadzienie: ugotuj ryż, z fasoli zrób pure ugniatając widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Marchewkę, cebulę i zioła podduś na niewielkiej ilości oleju. Dodaj do tego ugotowany wystudzony ryż i pure z fasoli. Wymieszaj. Faszeruj liście kapusty nakłądając porcję farszu na środek a następnie zawijając boki do siebie i zwijając całość w rulon. Na dno rondl połóż liście kapusty a na nie  układaj gołąbki, zalej bulionem, dodaj suszonej włoszczyzny i dodaj pomidora pokrojonego w kosteczkę bez pestek. Gotuj ok. 30 minut. Zrób sos maślany, dodajac do wywaru w którym sie gotowały gołąbki łyżkę masła lub zaprawiając wywar 1 łyżką mąki rozprowadzownej w niewielkiej ilości wody. 




3 komentarze:

  1. Kolejne innowacyjne podejście do gołąbków- fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie pomysłowe dania! Nie ma to jak innowacje w kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie, że bez mięsa, bo gołąbki lubię, ale nie jestem miłośniczką mięsa mielonego...

    OdpowiedzUsuń