środa, 19 listopada 2025

Pasta z suszonych owoców dla zdowego serca i na odporność

Pasta ukraińskiego kardiochirurga Amaosowa. Znalazłam na nią przepis w internecie. W tej prozdrowotnej mieszance znajdziemy cenne witaminy, minerały, kwasy organiczne, przeciwutleniacze, enzymy i lipidy, które podnoszą odporność organizmu, oprawia się elastyczność naczyń krwionośnych i wzmacnia mięsień sercowy. Działa także przeciwzapalnie.

Od siebie dodałam surowe kakao i olej z orzechów włoskich. Smak jest wspaniały dzięki aromatycznej skórce z cytryny. 

Ilość składników ma być równa, choć ja dodałam mniej oleju i dodałam kokao, które jest także doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Użyłam składników bio.


Składniki: 


250 g suszonych moreli

250 g rodzynek najlepiej ciemnych

250 g suszonych śliwek (niewędzonych)

250 g suszonych fig

1 cytryna

250 g miodu naturalnego (dałam wrzosowy)

250 g orzechów włoskich 

50 ml oleju lnianego lub z orzechów włoskich

1 łyżka kakao


Przygotowanie:

Cytrynę wyszorować i pokroić na kawałki. Usunąć pestki. Zmiksować na gładko najlepiej w blenderze. Następnie włożyc wszytskie składniki do malaksera i zmiksować razem. Pastę przełożyć do szklanego naczynia dociskając do dna i wyrównując wierzch. Przechowywać zamknięte w lodówce. Ja zdrobiłam z niej tej samej wielkości kulki, aby lepiej się dzieliło. Zalecana porcjato  1 łyżka dziennie po posiłku. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz