Pasta ukraińskiego kardiochirurga Amaosowa. Znalazłam na nią przepis w internecie. W tej prozdrowotnej mieszance znajdziemy cenne witaminy, minerały, kwasy organiczne, przeciwutleniacze, enzymy i lipidy, które podnoszą odporność organizmu, oprawia się elastyczność naczyń krwionośnych i wzmacnia mięsień sercowy. Działa także przeciwzapalnie.
Od siebie dodałam surowe kakao i olej z orzechów włoskich. Smak jest wspaniały dzięki aromatycznej skórce z cytryny.
Ilość składników ma być równa, choć ja dodałam mniej oleju i dodałam kokao, które jest także doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Użyłam składników bio.
Składniki:
250 g suszonych moreli
250 g rodzynek najlepiej ciemnych
250 g suszonych śliwek (niewędzonych)
250 g suszonych fig
1 cytryna
250 g miodu naturalnego (dałam wrzosowy)
250 g orzechów włoskich
50 ml oleju lnianego lub z orzechów włoskich
1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Cytrynę wyszorować i pokroić na kawałki. Usunąć pestki. Zmiksować na gładko najlepiej w blenderze. Następnie włożyc wszytskie składniki do malaksera i zmiksować razem. Pastę przełożyć do szklanego naczynia dociskając do dna i wyrównując wierzch. Przechowywać zamknięte w lodówce. Ja zdrobiłam z niej tej samej wielkości kulki, aby lepiej się dzieliło. Zalecana porcjato 1 łyżka dziennie po posiłku.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz