niedziela, 18 sierpnia 2013

Grillowany tuńczyk z duszonymi porami i szpinakiem


Uwielbiam świeże ryby. Z dostępnych w sklepie kupiłam stęka z tuńczyka.

 Podałam go na duszonych porach w białym winie z estragonem i świeżym szpinakiem z rodzynkami i orzeszkami piniowymi. Było elegancko i pysznie! Estragon to specyficzne zioło. Albo się go lubi albo nie. Jeśli nie przepadasz za jego smakiem możesz śmiało je pominąć.


dla dwóch osób:

2 steki z tuńczyka
sól i pieprz, oliwa - do natarcia steku

biała część pora
pół kieliszka wina
olej
sól, pieprz, estragon - przyprawy do pora

pół opakowania świeżego szpinaku
paczuszka orzeszków piniowych
duża łyżka rodzynek
sól i pieprz
oliwa
 szczypta gałki muszkatołowej


 Potrzebne będą: patelnia grillowa, rondel do duszenia pora,
niewielka patelnia do przygotowania szpinaku.

PRZYGOTOWANIE

Tuńczyka natrzyj solą pieprzem i wmasuj oliwę. Rozgrzej patelnię grillową. Grilluj rybę tak jak lubisz. Ja lubię kiedy trochę mięsa w środku jest jeszcze surowe.
W rondlu rozgrzej ok. łyżki oleju i wrzuć pokrojoną w talarki białą część pora i duś. Często mieszaj. Dolej białe wino, odparuj. Dodaj przyprawy. Na koniec dodaj szczyptę estragonu lub łyżeczkę świeżo estragonu siekanego. 
Na patelni rozgrzej oliwę wsyp orzeszki piniowe i rodzynki niech się zrumienią. Wyjmij na bok na talerzyk. Włóż na patelnię umyty szpinak i chwilę mieszaj, aż liście się zblanszują. Dodaj sól i pieprz. Na koniec dodaj orzeszki, rodzynki i dopraw gałką muszkatołową. 


Podanie:

Wykorzystałam ring kulinarny do ułożenia dania. Na spód ułożyłam duszone pory. Następnie szpinak, tuńczyk. Górę udekorowałam  szpinakiem. Podałam białe wytrawne wino. 




11 komentarzy:

  1. Wygląda imponująco:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak z najlepszej restauracji. Musiało być pyszne: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite, uwielbiam grillowaną polędwicę z tuńczyka, a Twoja propozycja jest świetna i bardzo elegancko podana :) Pozdrawiam, La dolce Vita :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie!
    Piękna kompozycja składników.

    OdpowiedzUsuń
  5. Obiad idealny! Bardzo pięknie podany!

    OdpowiedzUsuń
  6. Często kiedyś kupowałam taką polędwiczkę z tuńczyka, nawet mi posmakowała :))

    OdpowiedzUsuń
  7. pięknie wygląda, a jak musi smakować....

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowite! Ale gdzie tu kupić świeże rybki... :/

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wiem co bardziej kuszące- rybka czy szpinak z orzeszkami piniowymi :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda jak danie restauracyjne, piękne, że ho-ho!!

    OdpowiedzUsuń