Tarta z włoską bezą na mąkach bezglutenowych. Mąki bezglutenowe bardzo dobrze spisują sie w kruchych ciastach. Do tart pszennych najlepsze są mąki z niską zawartoscią glutenu, aby ciasto było odpowiednio kruche (wiedza od pani Bożeny Sikoń - mistrzyni cukiernictwa).
Pierwszy raz robiłam bezę włoską. Lubię, kiedy wszystko udaje się za pierwszym razem. I tak było w tym przypadku. Tarta jest wspaniała w smaku. Krem zrobiłam na bazie mleczka kokosowego ze skórką cytryny.
Ciasto:
pół szklanki mąki bezglutenowej uniwersalnej
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 kostki zimnego masła
łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki zimnej wody
Zagnieść ze składników ciasto. Schłodzić. Upiec w 180 stopniach 30 minut.
Krem:
250 ml mleczka kokosowego
skórka z jednej cytryny
200 ml wody
2 zółtka
łyżka cukru trzcinowego
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Zagotować mleczko ze skórką cytryny. W naczyniu rozpuscić wodę z żołtkami, cukrem i skrobią. Wymieszać. Do gotującego się mleczka (uwaga nie przypalić!) wlać mieszaninę i mieszać trzepaczką. Masę wyłożyć na przestudzony spód.
Beza:
3 białka w temperaturze pokojowej
100 ml zimej wody
szklanka cukru
Przygotowanie:
Ciasto:
pół szklanki mąki bezglutenowej uniwersalnej
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 kostki zimnego masła
łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki zimnej wody
Zagnieść ze składników ciasto. Schłodzić. Upiec w 180 stopniach 30 minut.
Krem:
250 ml mleczka kokosowego
skórka z jednej cytryny
200 ml wody
2 zółtka
łyżka cukru trzcinowego
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Zagotować mleczko ze skórką cytryny. W naczyniu rozpuscić wodę z żołtkami, cukrem i skrobią. Wymieszać. Do gotującego się mleczka (uwaga nie przypalić!) wlać mieszaninę i mieszać trzepaczką. Masę wyłożyć na przestudzony spód.
Beza:
3 białka w temperaturze pokojowej
100 ml zimej wody
szklanka cukru
Przygotowanie:
Zimną wodę wlewamy do naczynia, dodajemy cukier i gotujemy syrop, aż zrobi się przeźroczysty. Temperatura syropu 115°C.
W międzyczasie ubijamy lekko białka. Kiedy syrop będzie gotowy (nie moze sie karmelizować!) wlewamy go cienką strużką do białek ubijając na małych obrotach. Kiedy już wszytsko wlejemy, nastawiamy wysokie obroty i ubijamy kilka minut.
Beza jest już gotowa. Nakładamy na wierzch tarty i wstawiamy do piekarnika pod grill lub opalamy palnikiem kulinarnym.
Jaka piękna! Chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńŚliczna ta beza!
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie!! :)
OdpowiedzUsuńcudna! bardzo ładnie wygląda i zapewnie tak samo smakuje
OdpowiedzUsuńbardzo smakowicie wygląda twoja tarta. Mleczko kokosowe uwielbiam więc i ten krem pewnie stał by się u mnie No.1
OdpowiedzUsuńależ ona kusi :)
OdpowiedzUsuń