poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Tarta kokosowa z włoską bezą bezglutenowa



Tarta z włoską bezą na mąkach bezglutenowych. Mąki bezglutenowe bardzo dobrze spisują sie w kruchych ciastach. Do tart pszennych najlepsze są mąki z niską zawartoscią glutenu, aby ciasto było odpowiednio kruche (wiedza od pani Bożeny Sikoń - mistrzyni cukiernictwa).

Pierwszy raz robiłam bezę włoską. Lubię, kiedy wszystko udaje się za pierwszym razem. I tak było w tym przypadku. Tarta jest wspaniała w smaku. Krem zrobiłam na bazie mleczka kokosowego ze skórką cytryny.

Ciasto:

pół szklanki mąki bezglutenowej uniwersalnej
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 kostki zimnego masła
łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki zimnej wody


Zagnieść ze składników  ciasto. Schłodzić. Upiec w 180 stopniach 30 minut.


Krem:

250 ml mleczka kokosowego
skórka z jednej cytryny
200 ml wody
2 zółtka
łyżka cukru trzcinowego
płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Zagotować mleczko ze skórką cytryny. W naczyniu rozpuscić wodę z żołtkami, cukrem i skrobią. Wymieszać. Do gotującego się mleczka (uwaga nie przypalić!) wlać mieszaninę i mieszać trzepaczką. Masę wyłożyć na przestudzony spód.

Beza:

3 białka w temperaturze pokojowej
100 ml zimej wody
szklanka cukru

Przygotowanie:

Zimną wodę wlewamy do naczynia, dodajemy cukier i gotujemy syrop, aż zrobi się przeźroczysty. Temperatura syropu 115
°C.

W międzyczasie ubijamy lekko białka. Kiedy syrop będzie gotowy (nie moze sie karmelizować!) wlewamy go cienką strużką do białek ubijając na małych obrotach. Kiedy już wszytsko wlejemy, nastawiamy wysokie obroty i ubijamy kilka minut.

Beza jest już gotowa. Nakładamy na wierzch tarty i wstawiamy do piekarnika pod grill lub opalamy palnikiem kulinarnym. 







6 komentarzy: