Dziś Światowy Dzień Makaronu. Aby uczcić jego święto Makaron podałam w szklaneczkach.
Można podawać na ciepło i zimno.
Na 2 porcje:
150 g suchego makaronu penne
200 ml klasycznego sosu pomidorowego (passaty)
szczypta papryczki chili lub peperoncino
1-2 ząbki czosnku
2 fileciki anchois (uwielbiam je dodawać)
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka sztuk pomidorków cherry
opakowanie sera mozzarella (w małych kuleczkach)
sól do smaku
kilka sztuk czarnych oliwek
świeża bazylia
PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy al dente tak jak opisał producent na opakowaniu. W tym samym czasie przygotowujemy sos. Anchois i czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy anchois z czosnkiem chwilę na oliwie dosypując pod koniec ostrą papryczkę. Wlewamy sos pomidorowy. Dusimy tak 5 minut. Ostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Do sosu wrzucamy makaron i razem mieszamy.
Kroimy pomidorki na połówki lub ćwiartki i dodajemy do garnka razem z oliwkami i kuleczkami mozzarelli. Wkładamy do szklanek i dekorujemy świeżymi listkami bazylii.
Niby taka prosta sprawa, ale sposób podania niesamowity! Danie wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńOdjazdowy pomysł z tymi szklankami!
OdpowiedzUsuńuwielbiam makaron :))) wygląda obłędnie!!!
OdpowiedzUsuńpięknie podane!
OdpowiedzUsuńtak, fajnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńale super podany! tak jeszcze chyba nigdzie nie widziałam! :)
OdpowiedzUsuńTak przyrządzony i podany makaron mogłabym jeść i jeść... bez końca ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie makarony, mniam! :-)
OdpowiedzUsuńmakaron - zawsze! a do tego ulubione składniki, świetne :)
OdpowiedzUsuńps. podoba mi się "nowy look" bloga :)
Fajnie to wyglada w szklankach:-)
OdpowiedzUsuńświetne propozycja podania:) widzę małe zmiany na blogu - wg mnie teraz jest lepiej:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda tak podany :)
OdpowiedzUsuńNiezwykły sposób na podanie makaronu :) Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńŚwietny efekt. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń