piątek, 4 października 2019

Budyń jaglany z dynią i pomarańczą

Budyń jaglany można zjeść na śniadanie lub jako deser. Jeśli dodamy więcej płynu może powstać koktajl jaglany. Mój pachnie pomarańczą i rokitnikiem, który nie jest obowiązkowy.

Składniki:

szklanka pure z dyni lub upieczony batat
kasza jaglana - 1/2 szklanki
sok pomarańczowy - 1 szklanka
1 i 1/2 szklanki wody lub napoju roślinnego (np. migdałowy)
skórka z pomarańczy trochę
orzechy pekan lub włoskie garść
cynamon - 1/2 łyżeczki
1 łyżka masła migdałowego
sól himalajska - 1 szczypta
syrop klonowy - 1-2 łyżka
kilka orzechów włoskich

Przygotowanie:

Kaszę sparzyć wrzątkiem, przełożyć do garnka zalać 1 1/2 szklanki wody ( ub dodać ulubiony napój roślinny), gotować 15 minut. Do ugotowanej kaszy wlać sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i dodać pure z dyni oraz cynamon. Wlać syrop klonowy. Dobrze zmiksować. Przełożyć do naczyń. Wierzch posypać posiekanymi orzechami, cząstką pomarańczy i skórką z pomarańczy.

1 komentarz: