To bardzo proste i co na n a j w a ż n i e j s z e szybkie w przygotowaniu czekoladowe babeczki. Wystarczy kilka minut przygotowania i 20 minut pieczenia aby cieszyć się słodkim deserem.
Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej.
Ciasto
125 ml mleka
1 duże jajo
110 g zwykłej mąki lub tortowej orkiszowej
40 g mączki migdałowej
(mielonych migdałów)
1/3 szklanki oleju
50 g gorzkiej czekolady
½ łyżeczki mielonej wanilii
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli morskiej
Lukier buraczany
2 łyżeczki soku z buraka
1 1/2 łyżki cukru pudru
(zamiast cukru pudru można użyć białej czekolady i zabarwić ją sokiem z buraka)
PRZYGOTOWANIE:
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj wanilię, olej a następnie dodaj mleko i wymieszaj. Przesiej do drugiej miski mąkę, kakao i proszek do pieczenia oraz sól morską, a następnie wymieszaj z mączką migdałową i z cukrem.
Wlej mokre składniki do suchych składników. Mieszaj do połączenia się składników. Wbij jajko i ponownie dobrze wymieszaj.
Wlewaj ciasto na wysokość 3/4 wysokości do silikonowej formy na babeczki (formy metalowe wysmarować olejem).
Piec w 180 stopniach C przez 18-22 minut lub do momentu suchego patyczka.
Wyjąć babeczki z formy i wystudzić. Następnie przygotować buraczany lukier. Do miseczki przełożyć łyżkę cukru pudru wlać jedna łyżeczkę soku z buraka i wymieszać. Jeśli jest za gęste dodać jeszcze jedna, a jeśli rzadkie dodaj jeszcze pudru. Udekoruj babeczki.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj wanilię, olej a następnie dodaj mleko i wymieszaj. Przesiej do drugiej miski mąkę, kakao i proszek do pieczenia oraz sól morską, a następnie wymieszaj z mączką migdałową i z cukrem.
Wlej mokre składniki do suchych składników. Mieszaj do połączenia się składników. Wbij jajko i ponownie dobrze wymieszaj.
Wlewaj ciasto na wysokość 3/4 wysokości do silikonowej formy na babeczki (formy metalowe wysmarować olejem).
Piec w 180 stopniach C przez 18-22 minut lub do momentu suchego patyczka.
Wyjąć babeczki z formy i wystudzić. Następnie przygotować buraczany lukier. Do miseczki przełożyć łyżkę cukru pudru wlać jedna łyżeczkę soku z buraka i wymieszać. Jeśli jest za gęste dodać jeszcze jedna, a jeśli rzadkie dodaj jeszcze pudru. Udekoruj babeczki.
przecudnie wyglądają
OdpowiedzUsuńMałe arcydzieła :)
OdpowiedzUsuńJestem absolutnie zakochana w tych zdjęciach ! A babeczki na pewno przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńTwoje babeczki prezentują się nieziemsko! Aż ślinka cieknie. Nie piekę zbyt często ale skuszę się na pewno na Twój przepis. Nie mam zbyt wielkich umiejętności kulinarnych ale muszę przyznać, że znalazłam fajne porady na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/ Kiedy z nich korzystam nawet moje proste wypieki zachwycają smakiem. Mogę polecić wszystkim, bez względu na umiejętności.
OdpowiedzUsuń