Pasztet z karpia z dodatkiem jeszcze kilku ryb. Jest on dla tych którzy nie za bardzo lubią karpia ponieważ nie czuć go w ogóle w pasztecie. Miałam wręcz wrażenie że jem przepyszny pasztet rybny. Czyli odnajdą tutaj swój smak miłośnicy ryb ja do nich należę.
Składniki:
karp filet 500 g
łosoś 100 g lub więcej (opcjonalnie)
filet z innej białej ryby ( nie polecam dorsza, jest suchy) np. karmazyn, mintaj).
Składniki:
jaja 2 szt.
cebula 1 szt.
marchew
pietruszka korzeń
natka pietruszki
sól
pieprz czarny
czosnek
cytryna
1/2 łyżeczki nasion kolendry
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, obrać marchewkę, pietruszkę pokroić i razem udusić na niewielkiej ilości oleju.
Mięso karpia pozbawić skóry i wyciąć środkowy pasek czerwonego mięsa. Wyjąć ewentualne ości. Pokroić na mniejsze kawałki i zmielić maszynce ( rozdrabniam w rozdrabniaczu) razem z innymi filetami. I zmielić do mięsa ryb. Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do zmielonego mięsa ryb dodać, płatki migdałowe, żółtka i przyprawy czyli skórkę z cytryny, łyżkę soku oraz utuczone w moździerzu nasiona kolendry, sól i pieprz. Następnie do mięsa delikatnie wmieszać ubitą pianę. Całość przełożyć do wysmarowanej keksówki, na wierzchu posypać płatkami migdałowymi i piec 40 -50 minut w zależności od piekarnika 180 stopniach Celsjusza.
Podawać z marynowanymi prawdziwkami ogórkami, natką i szczypiorkiem. Ja posypałam jeszcze różowym pieprzem ponieważ bardzo go lubimy.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz