środa, 10 grudnia 2025

Pasztet z karpia

Pasztet z karpia i innych ryb




Pasztet z karpia z dodatkiem jeszcze kilku ryb. Jest on dla tych którzy nie za bardzo lubią karpia ponieważ nie czuć go w ogóle w pasztecie. Miałam wręcz wrażenie że jem przepyszny pasztet rybny. Czyli odnajdą tutaj swój smak miłośnicy ryb ja do nich należę. 

Składniki:

karp filet 500 g

łosoś 100 g lub więcej (opcjonalnie)

filet z innej białej ryby ( nie polecam dorsza, jest suchy) np. karmazyn, mintaj).

Składniki:

jaja 2 szt.

cebula 1 szt.

marchew

pietruszka korzeń

natka pietruszki

sól

pieprz czarny

czosnek

cytryna

1/2 łyżeczki nasion kolendry


Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę, obrać marchewkę, pietruszkę pokroić i razem udusić na niewielkiej ilości oleju.

Mięso karpia pozbawić skóry i wyciąć środkowy pasek czerwonego mięsa. Wyjąć ewentualne ości. Pokroić na mniejsze kawałki i zmielić maszynce ( rozdrabniam w rozdrabniaczu) razem z innymi filetami. I zmielić do mięsa ryb. Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do zmielonego mięsa ryb dodać, płatki migdałowe, żółtka i przyprawy czyli skórkę z cytryny, łyżkę soku oraz utuczone w moździerzu nasiona kolendry, sól i pieprz. Następnie do mięsa delikatnie wmieszać ubitą pianę. Całość przełożyć do wysmarowanej keksówki, na wierzchu posypać płatkami migdałowymi i piec 40 -50 minut w zależności od piekarnika 180 stopniach Celsjusza. 

Podawać z marynowanymi prawdziwkami ogórkami, natką i szczypiorkiem. Ja posypałam jeszcze różowym pieprzem ponieważ bardzo go lubimy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz