piątek, 13 października 2023

Pierogi z dynią, rozmarynem i szałwią

Pierogowe sakiewki z pysznym farszem z dynii i szałwii. 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

mąka orkiszowa 500g

woda gorąca 200 -250 ml

sól 1 łyżeczka

Farsz:

dynia hokkaido ½ szt.

twaróg 200 g

masło1 łyżka

liście szałwii 4 sztuki 

rozmaryn świeży trochę

gałka muszkatołowa do smaku

cynamon do smaku

sól i pieprz do smaku

Okrasa:

masło
kilka listków szałwii

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę umieścić na stolnicy zrobić dołek i wlać połowę wody i zagniatając ciasto, powoli wlewać pozostałą wodę. Wyrobione ciasto włożyć domiski, nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie kawałwek wziąć kawałek ciasta i cienko rozwałkować.Wykroić kwadraty. 

Farsz: 

Dynię ugotować na parze. Zioła dość drobno posiekać. Rozpuscić masło i dodać zioła. Pieczoną dynię, twaróg oraz masło z ziołami przełożyć do miski i za pomocą widelca rozdrobnić. Doprawić.























Na wycięty kwadrat ciasta nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić formując np. sakiewki.

Gotować we wrzącej wodzie do wypłynięcia pierogów na wierzch. Polać rozpuszczonym masłem z szałwią. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz