piątek, 12 kwietnia 2013

Budyń espresso








Głowa dziś mi pęka. Wypiłam trzy kawy. I nic. To sobie zrobiłam budyń z espresso. Przeszło.
No i bezy. Czemu nie? Jeśli mam.

Składniki:

250 ml mleka, mleka sojowego lub migdałowego - jakie lubisz 
1 mocne espresso z ekspresu
1/2 lub 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub 3-4 kostki gorzkiej czekolady
1 płaska łyżka cukru trzcinowego
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Zrób espresso. Odmierz 200 ml mleka. Z 3/4 mleka wlej do garnka i zacznij podgrzewać. W reszcie mleka rozpuść cukier i skrobię. Wlej kawę i wsyp kawę rozpuszczaną. Całość wlej do gotującego się mleka. Do ugotowanego budyniu dodaj gorzką czekoladę i wymieszaj do jej rozpuszczenia.




6 komentarzy:

  1. ale pysznie! :D Ja po takiej dziennej dawce chyba bym nie usnęła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie pamiętam, kiedy ostatnio budyń jadłam! Wiem jedno, po Twoim dzisiejszym poście i pięknych zdjęciach jutro rano to nadrobię;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też dawno budyniu nie jadłam. Ale zobaczyłam akcje z budyniem i pomyślałam co by tu unowocześnić w tak starym i dostojnym deserku z dzieciństwa:)

      Usuń
  3. rewelacja:) i do tego wygląda przecudownie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada cudnie- a do tego te piękne naczynia :) Cudne:) Pozdrawiam serdecznie :)

    Małomiasteczkowa Pani Domu

    OdpowiedzUsuń