To już kolejny wypiek bułek z mąki migdałowej. Tym razem do keto bułek dodałam białko konopne. Bułeczki pięknie pachną, są niezwykle smaczne.
SKŁADNIKI:
na 10 bułeczek
po ok. 100 g
200 g mąki migdałowej (mielone migdały)
70 g mąki kokosowej ( czasami ją pomijam dodając w zamian tyle samo mąki migdałowej)
20 g łusek babki jajowatej (możesz dodać także mielonego siemienia lnianego zamiast babki)
10 g białka z kopii lub nasion z konopi
6 dużych jaj
250 g serka mascarpone
150 g tartej mozzarelli startej na średnich oczkach
1 łyżeczka soli himalajskiej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do posmarowania bułeczek
łuskane nasiona konopi do posypania wierzchu lub sezam
PRZYGOTOWANIE:
Suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy trzepaczką. Dodajemy roztrzepane jaja oraz sery. Mieszamy mikserem lub ręką na jednolitą masę. Odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Za pomocą łyżki nabieramy ciasto ( waga 100 gram) i zwilżonymi dłońmi turlamy kulkę, kładziemy w odległości od siebie. Wierzch bułeczki smarujemy lekko olejem i sypiemy nasionami. Pieczemy 30 minut. Ja dodałam jeszcze 5 minut.
Migdałowe uwielbiam dosłownie wszystko. A Twoje bułeczki wyglądają bajecznie
OdpowiedzUsuńTakie bułeczki muszą być pyszne :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Super bułeczki ❤
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawa jak takie bułki smakują, bo wyglądają świetnie.
OdpowiedzUsuń