poniedziałek, 18 października 2021

Bułki z mąki migdałowej (keto)


T
o już kolejny wypiek bułek z mąki migdałowej. Tym razem do keto bułek dodałam białko konopne. Bułeczki pięknie pachną, są niezwykle smaczne. 

SKŁADNIKI:

na 10 bułeczek

po ok. 100 g

200 g mąki migdałowej (mielone migdały)

70 g mąki kokosowej ( czasami ją pomijam dodając w zamian tyle samo mąki migdałowej)

20 g łusek babki jajowatej (możesz dodać także mielonego siemienia lnianego zamiast babki)

10 g białka z kopii lub nasion z konopi

6 dużych jaj

250 g serka mascarpone

150 g tartej mozzarelli startej na średnich oczkach

1 łyżeczka soli himalajskiej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

olej do posmarowania bułeczek

łuskane nasiona konopi do posypania wierzchu lub sezam

PRZYGOTOWANIE:

Suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy trzepaczką. Dodajemy roztrzepane jaja oraz sery. Mieszamy mikserem lub ręką na jednolitą masę. Odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Za pomocą łyżki nabieramy ciasto ( waga 100 gram) i zwilżonymi dłońmi turlamy kulkę, kładziemy w odległości od siebie. Wierzch bułeczki smarujemy lekko olejem i sypiemy nasionami. Pieczemy 30 minut. Ja dodałam jeszcze 5 minut. 

4 komentarze:

  1. Migdałowe uwielbiam dosłownie wszystko. A Twoje bułeczki wyglądają bajecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie bułeczki muszą być pyszne :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem bardzo ciekawa jak takie bułki smakują, bo wyglądają świetnie.

    OdpowiedzUsuń