wtorek, 12 października 2021

Pieczone pomidory z fetą w ziołach


W lodówce zrobiło się pusto. Miałam tylko pomidory i fetę. Mogłam zrobić sałatkę, zupę... albo...pieczone pomidory. Czyli wyszła przepyszna w sumie sałatka ale z pieca. 

Pokroiłam pomidory w kostkę, dodałam oregano, ocet, sporo oliwy z oliwek, trochę chili, soli, kawałek fety 


Składniki:

 na 2 porcje

4 pomidory (2 czerwone i 2 żółte)

2 łyżki oliwy

sól do smaku

chili do smaku

1 łyżka octu winnego

3 ząbki czosnku 

oregano

1/2 opakowania fety

świeża bazylia

kromka chleba




Przygotowanie:

Pomidory pokroić w dość dużą kostkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać czosnek cale ząbki, wlać oliwę i ocet oraz przyprawy, wymieszać. Wstawić do pieca nagrzanego na 180 stopni. Piec 30 minut. Po tym czasie dodać pokruszoną fetę oraz kromkę chleba pokrojoną w kostkę piec jeszcze 5-10 minut. Posypać listkami bazylii. 



5 komentarzy: