poniedziałek, 11 października 2021

Szarlotka egzotyczna z mango fit

Czy szarlotka może być tylko z jabłkami? Nie. Praktycznie z każdym dowolnym owocem. Moja szarlotka jest z mango. Moja jest wegańska ale zamiast oleju kokosowego możesz użyć masła. Wybór należy do ciebie. 

Forma kwadratowa 20 x 20 cm.

Na dużą blachę podwajamy składniki. 

Ciasto kruche -kruszonka:

1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej

1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

3/4 szklanki płatków owsianych

2 łyżki mąki migdałowej i kokosowej 

100-120 gram zimnego oleju kokosowego 

3 łyżki erytrolu (lub np. ksylitol)

1 łyżeczka inuliny ( opcjonalnie)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyzeczki mielonej wanilii


Owoce:

2 średnie mango

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka skórki z cytryny

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Przygotowanie:

Zaczynamy od mango, które należy pokroić małą kostkę. Dodać, mielony kardamon, sok z cytryny i skórkę oraz mąkę ziemniaczaną. Ostawiamy na bok.

Składniki na ciasto umieszczamy w malakserze lub w misce i łączymy w kruszonkę. Małą foremkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy cienko olejem papier. Na dno foremki przekładamy 1/2 ciasta i dość mocno dociskamy do dna. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni C piekarnika i podpiekamy ok. 10-15 minut. Następnie wykładamy owoce na podpieczony spód i wysypujemy równomiernie resztę ciasta. Pieczemy ok. 40 minut.Ciasto studzimy i schładzamy ok. godziny, żeby się nie kruszyło. 




2 komentarze: