Przepis na masło orzechowe z przepisu Jurka Sobieniaka z warsztatów, gdzie miałam przyjemność je spróbować. Oczarowało mnie smakiem, więc dzielę się z wami przepisem:
Składniki
400 g orzechów laskowych
kostka masła
100 ml miodu (może być cukier trzcinowy)
Orzechy wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na kilka minut aż skórka lekko się spali. Przełóż do miski i zakryj wierzch szczelnie folią. Po 5 minutach mocno wstrząśnij - skórka sama odpadnie. Zimne orzechy przełóż do malaksera i zmiksuj na gładką masę z pozostałymi składnikami. Podawaj z bananem na kromce chleba (u mnie ryżowy) lub lodami.
Kiedyś robiłam z orzechów włoskich, wyszło świetnie.
OdpowiedzUsuńuwielbiam masło orzechowe ! na domowe jeszcze się nie porywałam, ale myślę, że warto ;)
OdpowiedzUsuńz orzechów laskowych jeszcze nie robiłam, ale domowe domowe masło orzechowe nie ma sobie równych :)
OdpowiedzUsuńZ tego przepisu najbardziej trafiło do nas ostatnie zdanie :D <3 <3
OdpowiedzUsuńW sam raz na zbliżającą się zimę ;)
OdpowiedzUsuńNajlepsze :>
OdpowiedzUsuńkuuurka.. ta konsystencja na zdjęciu- myślę skąd? A to masło! :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, ale masło akurat zamieniłabym z olejem roślinnym, tak z przyzwyczajenia :)
Zapisuje przepis i koniecznie muszę zrobić, uwielbiam takie smarowidła :-)
OdpowiedzUsuńZ laskowymi? Musi smakować obłędnie:-)
OdpowiedzUsuńTakie najlepsze! Ja masło orzechowe jem codziennie :)
OdpowiedzUsuńChyba cały ten słoiczek bym zjadła :) Uwielbiam masło orzechowe!
OdpowiedzUsuńJaaakie to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńPysznie musi smakować!
OdpowiedzUsuńWprawdzie orzechy mnie uczulają, ale nacieszę oczy.
Słoik pysznych i zdrowych kalorii, z laskowych, prażonych musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńSłoik pysznych i zdrowych kalorii, z laskowych, prażonych musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe bardzo lubię, zdecydowanie bardziej niż wszystkie inne smarowidła na kanapki. Takiego przepisu nie znałam, ale chętnie go przetestuję w najbliższym czasie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSwojego jeszcze nie robiłam, muszę to zmienić :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam masła z orzechów laskowych, ale Twoja propozycja jest bardzo kusząca...
OdpowiedzUsuńP.S. Piękny słoiczek na masełko :)
Fajny pomysł! :) Chętnie wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam masło orzechowe, jeszcze nigdy nie robilłam go sama-muszę spróbowac :)
OdpowiedzUsuńDomowe masło orzechowe jest najlepsze, pycha :)
OdpowiedzUsuńŚwietna sprawa. Muszę chyba się do Ciebie zapisać na kurs przygotowywania past. Pomysłów masz co nie miara widzę.
OdpowiedzUsuńo tak! bardzo cenię sobie Jurka Sobieniaka, miałam okazję gotować na dwóch warsztatach, a masło muszę wypróbować, bo jeśli to Jurka przepis jestem pewna, że jest smaczny!
OdpowiedzUsuń