Zupa curry z kurczakiem. Zupa jest bardzo aromatyczna, smaczna.
SKŁADNIKI:
400 g piersi z kurczaka
2 l bulionu
mała cebula
ząbek czosnku
kawałek imbiru
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 łyżczeka curry w proszku
łyżeczka słodkiej papryki
2 lisćie kaffiru
1 trawa cytrynowa
pół łyżeczki kurkumy
100 g ryżu
100 ml śmietanki kokosowej lub mleczka
sól do smaku
olej
natka kolendry
PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę i selera pokrój w talarki, cebulę w piórka a czosnek na plasterki. Odłóż na bok. Mięso kurczaka pokrój w paski. Na dno garnka wlej olej i usmaż paski kurczaka z curry, startym imbirem, potem dodaj cebulę oraz czosnek i posól do smaku. Podsmaż na złoty kolor. Trawę cytrynową pokrój na dwie części a końcówkę rozbij tłuczkiem. Dodaj pokrojone warzywa do smażonego kurczaka wraz z liśćmi kaffiru. Składniki zalej bulionem lub wodą. Gotuj zupę przez około 15 minut od zagotowania się. Gotuj pod przykryciem. W połowie czasu gotowania dodaj wypłukany ryż. Na koniec wlej mleczko lub śmietankę. Wymieszaj i podawaj z natką kolendry.
Takiej zupy jeszcze nie robiłam. Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZupa wygląda bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.