Prosto, szybko i smacznie. Makaron w 8 minut z sosem z mozzarelli z bazylią, skórką z cytryny i chrupiącymi orzechami włoskimi ale polecam też pistacje. Danie jest szybkie. Dodatek bazylii i skórki cytrynowej sprawia że jest lekkie i świeże.
Jeszcze zanim przejdziesz do czytania składników mam do ciebie ogromną prośbę. Z prawej strony pojawiają się reklamy. Czy możesz w nie kliknąć? Dzięki temu zarabiam. Jedno kliknięcie to kilka groszy. Ale jeśli kliknie kilka osób ja mogę zebrać pieniądze na rozwój bloga. Będę ogromnie wdzięczna.
SKŁADNIKI:
2 porcje
200 g makaronu
1 opakowanie mozzarelli lub małe kulki
1/2 doniczki bazylii listki
2 łyżki parmezanu tartego
2 łyżki oliwy
pieprz
skórka z cytryny do smaku ok.1/2 łyżeczki
kilka posiekanych i urażonych orzechów włoskich lub pistacji
sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Mozarellę porwać na małe kawałki i umieścić w blenderze, dodać liście bazylii, oliwę, parmezan i zmiksować. Odstawić. Makaron ugotować al dente. Zostawić trochę wody ok 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu. Makaron odcedzić. Przełożyć z powrotem do garnka i dodać zmiksowany sos, dolać trochę gorącej wody z gotowania makaronu, zetrzeć skórkę i wymieszać. Przełożyć do talerzy. Posypać orzechami i skropić sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz