Surówka z kapusty pekińskiej, kimchi i piersi kurczaka po azjatycku. Kapusta pekińska ma wysoką gęstość odżywczą. I właśnie dlatego zaczęła u nas częściej gościć.
Jeszcze zanim przejdziesz do czytania składników mam do ciebie ogromną prośbę. Z prawej strony pojawiają się reklamy. Czy możesz w nie kliknąć? Dzięki temu zarabiam. Jedno kliknięcie to kilka groszy. Ale jeśli kliknie kilka osób ja mogę zebrać pieniądze na rozwój bloga. Będę ogromnie wdzięczna.
Gęstość odżywcza to stosunek liczby substancji odżywczych zawartych w produkcie do jego kaloryczności. Informacji na temat gęstości odżywczej poszczególnych produktów można znaleźć np. w tabeli stworzonej przez Joela Fuhrmana Aggregate Nutrient Density Index w skrócie (ANDI). Pozwala ona szybko sprawdzić, które produkty spożywcze są najbardziej zdrowe i bogate w składniki odżywcze przy niskiej ich kaloryczności. Z tebeli wynika, że najlepsze będą warzywa zielone np. jarmuż, szpinak, sałaty, brokuły, rukola, gorczyca a także marchew, kapusta, grzyby, szparagi czy kalafior. Dr. Fuhrman tworząc tabelę gęstości odżywczej wziął pod uwagę aż 34 składniki odżywcze.
SKŁADNIKI:
4 porcje
1/2 kapusty pekińskiej średniej wielkości
1 łyżka kimchi
2 duże filety z piersi kurczaka
1 ząbek czosnku
szczypta chilli lub ostrej papryki
2 papryki czerwonej
olej rzepakowy
szczypiorek do smaku
1 łyżeczka oleju sezamowego
PRZYGOTOWANIE:
Czosnek przecisnąć do miseczki, wlać 3 łyżki oleju, dodać chili i wymieszać. Filet z kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Filety przeciąć wzdłuż na pół. Każdą część kurcza posmarować marynatą z oleju papryki i czosnku. Usmażyć na patelni a następnie lekko przestudzone pokroić w paski. Kapustę drobno poszatkować, paprykę pokroić w paski. Kimchi posiekać jeśli są duże kawałki kapusty. Całość wymieszać z kurczakiem i doprawić octem i olejem z sezamu i szczypiorkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz