wtorek, 8 listopada 2022

Placuszki z dynią, jarmużem i soczewicą

Lekko pikantne placuszki z dyni, jarmużu i czarnej soczewicy beluga Bio Planet. Świetnie smakują skropione sokiem z cytryny ale sos z tahiny lub jogurtu z czosnkiem będzie genialny! U mnie wyszło 9 sztuk.

Składniki:

1/2 dyni hokkaido lub piżmowej (może być też batat czyli słodki ziemniak )

2 jaja "0"

2 liście jarmużu

1/2 papryczki chili

1/2 szklanki czarnej soczewicy Bio Planet

2 łyżki mąki gryczanej lub orkiszoej typ 1100

imbir świeży ok.1 cm

sól (płaska łyżeczka)

1 łyżeczka kminu rzymskiego

olej do smażenia ok. 50 ml

Dodatki: cytryna, sałatka z jarmużu skropiona sokiem z cytryny, olejem rzepakowym i octem jabłkowym

Przygotowanie:

Jarmuż myjemy i siekamy drobno. Dynię obieramy i ścieramy na dużych oczkach wraz z imbirem. Siekamy drobno czosnek, papryczkę i resztę przypraw, wbijamy jaja, dodajemy mąkę i mieszamy. Na rozgrzanej na średnim ogniu patelni wlewamy olej do smażenia i nakładamy łyżką porcję masy. Smażymy na rumiano z każdej strony. Po upieczeniu odsączamy na papierowym ręczniczku. Podajemy z sałatką z jarmużu lun polewamy ulubionym sosem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz