sobota, 7 września 2019

Chrupiące gofry z mąki bananowej

Chrupiące gofry z mąki bananowej bezglutenowe

Składniki:

1 i 12 szklanki mąki (w tym 1/3 mąki bananowej/1/3 mąki ryżowej pełnoziarnistej, 1/3 mąki quinoa)
250 ml mleka roślinnego sojowego (lub innego)
2 białka
1 łyżka cukru lub miodu (opcjonalnie)
3 łyżki oleju
 łyżeczka proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody
szczypta soli

Dodatki:
jogurt naturalny
nasiona konopi
świeże owoce

PRZYGOTOWANIE

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Mąki, proszek do pieczenia i sodę oraz olej umieść w naczyniu i dodaj mleko. Delikatnie wymieszaj białko z ciastem. Mocno rozgrzej gofrownicę. Nakładaj chochlą porcjĘ ciasta i smaż w zależności od urządzenia około 7 minut, aż ciasto się przyrumieni. Gotowe, jeszcze ciepłe gofry podawaj  jogurtem lub świeżymi owocami.


2 komentarze:

  1. Nie słyszałam o takiej mące, muszę rozejrzeć się za nią. Gofry pycha pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń