środa, 5 maja 2021

Pieczone pierogi empanadas

Pieczone pierogi empanadas są świetne na obiad, lunch, do lunchboxu, na kolację nie mówiąc już o piwie;) Jeśli chcecie ich więcej podwójcie składniki.

Zacznijcie od przygotowania farszu. Farsz może być z takich składników jakie lubisz ja wybrałam wegański: z duszoną dynią i zieloną soczewicą:

3/4 szklanki zielonej soczewicy ( lub ugotowana ze słoika)

1/2 dyni piżmowej lub hokkaido

czerwona cebula

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki: rozmarynu, kminu mielonego, mielonej kolendry, oregano, cynamonu, chili, (czarnuszki- opcjonalnie)

szczypta gałki muszkatołowej

1 łyżeczka słodkiej papryki i wędzonej

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczki soli

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

2 łyżki kukurydzy ( opcjonalnie)

Soczewicę ugotuj do miękkości. Odcedź. Dynię obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj dynię i podlej 2 łyżkami wody. Przykryj pokrywką i duś ok. 15 minut do miękkości. Dodaj przyprawy. Chwilę podmaż razem z dynią. Zmiksuj dynię i soczewicę pulsacyjnie. Wyjmij do miski, połącz z koncentratem i kukurydzą ( u mnie jej nie ma, ale dałabym gdybym miała;)).


 Ciasto:

Na 12 sztuk

160 gram mąki ( u mnie orkiszowa) + do podsypowania

20 gram mąki razowej ( u mnie orkiszowa)

1/2 łyżeczki soli

80 ml oliwy z oliwek ( może być masło)

60 ml dość gorącej wody lub mleka

1 łyżka octu ( lub jajko)

Mąkę przesiewamy, przesypujemy składniki do malaksera lub na zagniatamy ciasto na stolnicy. Po wyjęciu z malaksera zagniataj kilka minut. Rozwałkuj na 2 mm ciasto, wytnij spore kółka. Nałóż farsz i zlep pierogi. Posmaruj wodą z solą lub oliwą. Piecz w 190 stopniach C ok. 30 minut.

Podałam z sosem pomidorowo- paprykowym.




3 komentarze:

  1. Przyznam szczerze, że pierwszy raz spotykam się z takimi pierogami.
    Chętnie bym spróbowała :D Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno są pyszne i chrupiące, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o kurcze z chęcią bym zjadła

    OdpowiedzUsuń