piątek, 7 sierpnia 2020

Zapiekana feta z fasolką szparagową w pomidorach


Szybkie letnie danie z fetą, fasolką i pomidorami z ziołami zapeikane w piekarniku. Pyszne z bagietką lub ryżem. 

SKŁADNIKI:

500 g fasolki
1 opakowanie sera feta
skórka z cytryny- trochę
1 puszka krojonych pomidorów 
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki chili
oliwa z oliwek
czosnek


PRZYGOTOWANIE:

Fasolkę umyć, przeciąć i obgotować kilka minut.
Na dno żaroodpornego naczynia wlać oliwę, dodać zgnieciony ząbek czosnku, przyprawy i wlać pomidory. Dusić kilka minut. Dodać fasolkę, pokruszyć ser. Zapiec w piekarniku ok. 15 minut w 180 stopniach.  Wierzch posypać świeżą bazylią. 






1 komentarz: