sobota, 8 sierpnia 2020

Panierowany kabaczek w ziołach prowansalskich z dipem jogurtowym

 

Kabaczek w panierce to kwintesencja lata. Często u nas panierowano go jak schabowe. Dziś do niego dla smaku dodałam ziół prowansalskich, pieprz i granulowany czosnek a skórka z cytryny odświeżyła danie i nadała mu lekkości.


2 kabaczki

2 łyżeczki ziół prowansalskich

1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

skórka z cytryny - trochę

pieprz i sól do smaku


olej do smażenia

2 jaja

bułka tarta ( u mnie bezglutenowa)


Dip:

opakowanie jogurtu 200 ml

1 ząbek czosnku

sok z połówki cytryny

sól i pieprz do smaku


sałata masłowa


Kabaczki umyj i potnij w jednakowe krążki. Wytnij gniazda nasienne ze środka. Pocięte krążki rozłóż na desce i posyp przyprawami, skórką z cytryny, solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem z dwóch stron. Wsyp bułkę tartą do talerzyka, w drugim talerzyku roztrzep jaja. Rozgrzej olej. Krążki kabaczka zanurz najpierw w roztrzepanym jajku potem w bułce tartej. Układaj na rozgrzanym oleju. Smaż na rumiano w obu stron. Odsącz usmażone krążki kabaczka na papierowym ręczniku.


Przełóż jogurt do miseczki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wciśnij sok z cytryny i odpraw solą i pieprzem. Wymieszaj,


Kabaczka podałam z sałatą, dipem jogurtowym.

1 komentarz: