środa, 12 sierpnia 2020

Gofry o smaku ciasta marchewkowego

 

Gofry o smaku ciasta marchewkowego. Ciasto przygotowuje się niemal tak samo jak to do pieczenia. Tylko zamiast do foremki ciasto wlewamy do gofrownicy.

SKAŁDNIKI:

3/4 szklanki mąki (dowolnej, u mnie orkiszowa)

1/2 szklanki mielonych migdałów

1 średniej wielkości marchew

mleko sojowe (lub inne) ok. 3/4 szklanki

płaska łyżeczka cynamonu

czubata łyżka cukru kokosowego lub trzcinowego

1 jajko 

płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

1/2 łyżeczki sody

Dodatkowo: mleko kokosowe do ubijania, skórka z pomarańczy, 2 łyżeczki ksylitolu, listki mięty

PRZYGOTOWANIE:

Marchew zetrzeć na średnich oczkach. Połączyć wszystkie składniki na gładkie gęste ciasto. Na koniec dodać startą marchew. Wymieszać. Piec w gofrownicy. Podawać z ubitą śmietaną lub ubitym mlekiem kokosowym (znajdziecie jako nowość od firmy Amaizin). Posypać skórką z pomarańczy, dodać miętę. 


3 komentarze:

  1. Pierwszy raz słyszę o takim cudeńku! Gofry uwielbiam, ale w tej wersji są dużo zdrowsze :) Muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej wersji gofrów jeszcze nie jadłam ❤

    OdpowiedzUsuń