wtorek, 4 sierpnia 2020

Surówka czerwonej kapusty z żurawiną i dressingiem z tahiny



Surówka z czerwonej kapusty z żurawiną z kminkiem, z pestkami słonecznika z dressingiem z tahiny. Jest pyszna, chrupka i zaskakująca.

1/4 główki czerwonej kapusty
garść suszonej żurawiny
świeży tymianek lub suszony- do smaku
2 łyżki prażonych pestek słonecznika

Dressing:

1 łyżka pasty z sezamu ( tahina)
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki kminku ( pomiń jeśli nie lubisz)
1 łyżeczka miodu
pieprz do smaku
1/2 ząbka czosnku

Składniki dressingu zmiksować. 
Kapustę poszatkować. Dodać żurawinę, kminek i pestki słonecznika. Polać dressingiem i dodać tymianek. 


Dressing pasuje do buraków, kalafiora, selera. 

3 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł. Do czerwonej kapusty nigdy nie dodawałam kminku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przygotuję do obiadu :) Lubimy tego typu surówki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię dodatki z żurawiną ❤

    OdpowiedzUsuń