Surówka z czerwonej kapusty z żurawiną z kminkiem, z pestkami słonecznika z dressingiem z tahiny. Jest pyszna, chrupka i zaskakująca.
SKŁADNIKI:
1/4 główki czerwonej kapusty
garść suszonej żurawiny
świeży tymianek lub suszony- do smaku
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
Dressing:
1 łyżka pasty z sezamu tzw. tahiny lub masła orzechowego
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki kminku (pomiń jeśli nie lubisz)
1 łyżeczka miodu
pieprz do smaku
1/2 ząbka czosnku
Składniki dressingu zmiksować.
Kapustę poszatkować. Dodać żurawinę, kminek i pestki słonecznika. Polać dressingiem i dodać tymianek.
Dressing pasuje do buraków, kalafiora, selera.
Ciekawy pomysł. Do czerwonej kapusty nigdy nie dodawałam kminku.
OdpowiedzUsuńPrzygotuję do obiadu :) Lubimy tego typu surówki :)
OdpowiedzUsuńLubię dodatki z żurawiną ❤
OdpowiedzUsuń